Η χρήση νέων τεχνολογιών και η εξ’ αποστάσεως διδασκαλία στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μελέτη περίπτωσης στον ν. Καστοριάς
Abstract
Τα τελευταία χρόνια και κυρίως τον 21ο αιώνα, παρατηρείται ολοένα και μεγαλύτερη χρήση της πληροφορικής και των διαφόρων τεχνολογικών μέσων στον τομέα της εκπαίδευσης. Η Εκπαίδευση είναι ο χώρος, όπου δεσπόζει η γνώση και η πληροφορία αποτελεί ζωτικό του στοιχείο. Επομένως, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από την εισαγωγή του Η/Υ και των λοιπών τεχνολογικών μέσων, τα οποία αποτελούν τα προϊόντα της αγωνιώδους προσπάθειας για τη συστηματική μελέτη και επεξεργασία πληροφοριών.
Η πληροφορική ως εκπαιδευτική τεχνολογία οφείλει να βοηθήσει το έργο του δασκάλου-καθηγητή. Με άλλα λόγια, κρίνεται επιτακτική ως βοηθητικό μέσο στην προσπάθεια των εκπαιδευτικών που αποσκοπούν να μάθουν στους μαθητές τους, τον τρόπο αναζήτησης της γνώσης και εμβάθυνσης αυτής. Το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες απαιτήσεις μόρφωσης, ώστε οι νέες τεχνολογίες να μην κατευθύνουν, αλλά να υπηρετούν τους γενικότερους στόχους της παιδείας. Παρόλα αυτά, ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να υφίστανται περιπτώσεις όπου τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα εκλείπουν από τις σχολικές και πανεπιστημιακές αίθουσες, καθώς επίσης δεν είναι λίγα τα φαινόμενα λανθασμένης χρήσης τους τόσο από τους μαθητές όσο και από τους καθηγητές.
Τα τελευταία χρόνια και ειδικά τα χρόνια της πανδημίας, η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση άνθισε, δίνοντας τη δυνατότητα διδασκαλίας σε πλήθος κόσμου, το οποίο είναι διασκορπισμένο ανά την Ελλάδα και ανά τον κόσμο. Η επίδραση των ΤΠΕ στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση υπήρξε καταλυτική και τα αποτελέσματά της είναι ιδιαίτερα επωφελή τόσο για τους μαθητές όσο και για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τέλος, σαν χώρα αλλά και σαν πολίτες οφείλουμε να αποδεχθούμε και να εισαγάγουμε στην εκπαιδευτική μας διαδικασία τις καινοτόμες μεθόδους μάθησης και διαπαιδαγώγησης, όπως η Εικονική Πραγματικότητα και το Internet of Things.