Παραβλέποντας το φαίνεσθαι, αντικρίζοντας το είναι: οι προβαλλόμενες αξίες & συμπεριφορές των παιδικών τηλεοπτικών προγραμμάτων-σύγκρισή τους με τη χριστιανική ηθική
Abstract
Το θέμα της εργασίας αυτής σχετίζεται με τη πολυσυζητημένη τηλεόραση και συγκεκριμένα τόσο με το τι ακριβώς συμβαίνει στην τηλεοπτική βιομηχανία, όσο και με ποιους τρόπους αυτό επηρεάζει τα παιδιά.
Αναλυτικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο κατατίθενται ορισμένα στοιχεία αναφορικά με τους σκοπούς και στόχους, που κάποιοι συντελεστές παιδικών τηλεοπτικών προγραμμάτων επιθυμούν να επιτύχουν μέσα από αυτά. Επιπλέον, αναδεικνύονται οι αιτίες που κάνουν την τηλεόραση σχεδόν ακαταμάχητη, καθώς και οι ποικίλοι συμφεροντολογικοί παράγοντες που κρύβονται πίσω από αυτή.
Στη συνέχεια, γίνεται λόγος αφενός για το περιεχόμενο των σύγχρονων παιδικών σειρών – ταινιών, τονίζοντας ιδιαιτέρως την επιθετικότητα και τη μαγεία που προβάλλεται, και αφετέρου για τις επιδράσεις και συνέπειες που έχουν αυτά στους μικρούς τηλεθεατές.
Τέλος, όλα τα παραπάνω προσεγγίζονται υπό το πρίσμα της χριστιανικής ηθικής, αλλά και των παραδεδομένων κοινωνικών αξιών, ενώ τα συμπεράσματα που εξάγονται ολοκληρώνουν την πενιχρή αυτή απόπειρα.