Κοινωνικά δίκτυα στην εκπαίδευση & στην από απόσταση εκπαίδευση
Abstract
Θεωρητικό υπόβαθρο: Τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν μια τάση που έχει εισέλθει στην καθημερινότητα των ανθρώπων, εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, με την αξιοποίησή τους να λαμβάνει χώρα και στην εκπαίδευση τόσο την εξ ‘ αποστάσεως όσο και τη δια ζώσης. Η αποτελεσματικότητά τους ωστόσο δεν έχει ακόμα διερευνηθεί σε βάθος στην Ελλάδα και ως εκ τούτου, είναι άγνωστες πολλές πτυχές των δεξιοτήτων στις οποίες μπορούν να συνεισφέρουν, σύμφωνα με αποτελέσματα μελετών στη διεθνή βιβλιογραφία.
Σκοπός: Να διερευνηθεί η συχνότητα αξιοποίησης των εφαρμογών/πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, η αποτελεσματικότητα που μπορούν να έχουν για τους μαθητές αλλά και να εξεταστούν πιθανές διαφορές μεταξύ των συμμετεχόντων, όσον αφορά την άποψή τους για τα παραπάνω.
Μεθοδολογία: Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκε ψηφιακό ερωτηματολόγιο (survey), το οποίο κατασκευάστηκε από «συρραφή» αντίστοιχων ερωτηματολογίων παλιότερων μελετών. Τα ερωτηματολόγια απεστάλησαν σε εκπαιδευτικούς, από τους οποίους ζητήθηκε να το προωθήσουν επίσης σε συναδέλφους, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός του δείγματος. Το εργαλείο επίσης αποτελούνταν από την ενότητα των δημογραφικών ερωτήσεων, τις ερωτήσεις σχετικά με το είδος των κοινωνικών δικτύων που χρησιμοποιούνται και τέλος, με τις δεξιότητες που οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι ενισχύονται στους μαθητές, από την αξιοποίηση αυτών των εφαρμογών.
Αποτελέσματα: Συγκεντρώθηκαν συνολικά 102 συμμετέχοντες. Στις πρώτες θέσεις προτίμησης για αξιοποίηση σε εξ’ αποστάσεως και δια ζώσης διδακτικές πρακτικές, βρίσκονται οι πλατφόρμες YouTube, Facebook και Instagram. Οι εκπαιδευτικοί θεωρούν πως τα κοινωνικά δίκτυα είναι ικανά να βοηθήσουν αρκετά έως πολύ στην εξέλιξη δεξιοτήτων, στη χρήση σύγχρονων εφαρμογών/λογισμικών, στη βαθύτερη κατανόηση εννοιών και στην αναζήτηση πληροφοριών. Θεωρούν επίσης ότι προσφέρουν στην ανάπτυξη της συνεργατικότητας και στη διεύρυνση της κοινωνικότητας. Οι άνδρες εκπαιδευτικοί φάνηκε πως θεωρούν τα κοινωνικά δίκτυα ικανά να ενισχύσουν τους μαθητές στον εμπλουτισμού γνώσεων και στην καλύτερη κατανόηση εννοιών, ενώ όσοι δεν τις αξιοποιούν ούτε στο ελάχιστο, παρουσιάζουν άγνοια σχετικά με τις δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν.