Η πορεία της αγοράς τροφίμων στο πλαίσιο της κρίσης
Abstract
Σκοπός της εργασίας είναι να παρουσιαστεί η πορεία της αγοράς τροφίμων στα πλαίσια της κρίσης. Η χώρα μας, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα τελευταία χρόνια πλήττεται από την οικονομική ύφεση πού προήλθε το έτος 2008,
όπως επίσης και από το ερχομό της πανδημίας. Έτσι λοιπόν θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί ο συγκεκριμένος κλάδος των τροφίμων, όπου αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κλάδους στη μεταποίηση. Ουσιαστικά σκοπός της συγκεκριμένης
μελέτης είναι η αποτύπωση της πορείας όλων αυτών των χρόνων που είχε ο κλάδος τροφίμων. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν βιβλιογραφική ανασκόπηση. Ωστόσο σε όλη την μελέτη παρουσιάζονται στατιστικά στοιχεία από διάφορες έρευνες και μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί πάνω στον συγκεκριμένο τομέα. Έτσι λοιπόν αρχικά είναι μία ιστορική αναδρομή της κρίσης και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν μελέτες, αλλά κυρίως στατιστικά αποτελέσματα που αποτυπώνουν την πορεία όλων αυτών το χρόνο του συγκεκριμένου κλάδου. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο κλάδος τροφίμων αποτελεί τον μεγαλύτερο κλάδο της μεταποίησης, και στην πάροδο της οικονομικής ύφεσης, ναι μεν επηρεάστηκε αλλά σε σχέση με άλλους κλάδους, ίσως επηρεαστεί και λιγότερο. Ουσιαστικά, όλα τα στοιχεία εάν συγκριθούν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι επηρεάστηκε ο συγκεκριμένος κλάδος από την κρίση, όπως επηρεάστηκε και ολόκληρη η οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο και εθνικό, αλλά σε σχέση με τους οικονομικούς κλάδους, αυτούς, επηρεάστηκε λιγότερο.
The purpose of this thesis is to present the course of the food market in the context of the crisis. Our country, as mentioned above, in recent years has been affected by the economic recession that started in 2008, as well as by the coming of
the pandemic. Thus, it would be appropriate to examine the specific food sector, where it is one of the largest sectors in manufacturing. Essentially, the purpose of this specific study is to capture the course of all these years that the food industry has had. The methodology followed was a literature review. However, throughout the study, statistical data from various researches and studies that have been carried out in the specific field are presented. So initially it is a historical review of the crisis and then studies were presented, but mainly statistical results that reflect the course of all these over time in the specific sector. The results showed that the food industry is the largest manufacturing industry, and in the course of the economic recession, it was affected, but in relation to other industries, it may be less affected. Essentially, all the data if compared, we come to the conclusion that the specific sector was affected by the crisis, as was the entire economy at the global and national level, but in relation to these economic sectors, it was less affected.