Συγκριτική μελέτη κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Abstract
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν σήμερα την κύρια εναλλακτική λύση για την παραγωγή ενέργειας απέναντι στα ορυκτά καύσιμα. Τα τελευταία χρόνια, διαδραματίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στο ενεργειακό μείγμα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς η μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας έχει αναδειχθεί ως κύριος άξονας της ευρωπαϊκής πολιτικής για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, απαιτεί τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την ενίσχυση των ΑΠΕ, με στόχο η ΕΕ να φτάσει το 42,5 % της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τη συγκριτική και στατιστική ανάλυση τριών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας αναφορικά με τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αυτές. Ενσωματώνει δεδομένα από τις επίσημες ευρωπαϊκές στατιστικές υπηρεσίες και επικεντρώνεται χρονικά στην περίοδο από το 2010 έως το 2023.
Μελετάται η πρόοδος των τριών χωρών σχετικά με διάφορους τομείς όπου χρησιμοποιείται η ενέργεια από ΑΠΕ, όπως είναι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, η θέρμανση, η ψύξη και οι μεταφορές, καθώς επίσης και αναφορικά με τις πηγές από τις οποίες αντλείται η ενέργεια όπως είναι η αιολική, η υδροηλεκτρική και η ηλιακή ενέργεια. Με χρήση κατάλληλων γραφημάτων και πινάκων παρουσιάζεται η πορεία τους ανά τα έτη.
Παρατηρείται πως και τα τρία κράτη μέλη που αναλύονται έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, ιδίως τα τελευταία πέντε έτη, αναφορικά με την ένταξη των ΑΠΕ στο ενεργειακό τους ισοζύγιο. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σημαντικά στον κλάδο της θέρμανσης και της ψύξης καταναλώνοντας κατά 45 % ενέργεια από ΑΠΕ. Η Ισπανία έχει καταγράψει αξιοσημείωτη πρόοδο ενσωματώνοντας τις ανανεώσιμες πηγές σε ποσοστό άνω του 50 % στον τομέα της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ιταλία έχει προοδεύσει ουσιαστικά στο χώρο των μεταφορών, καταναλώνοντας ανανεώσιμη ενέργεια σε ποσοστό που υπερβαίνει το 10 %.
Η στατιστική ανάλυση διενεργείται με τη χρήση στατιστικού λογισμικού και της μεθόδου Ανάλυσης Μεταβλητότητας (ANOVA). Διερευνάται η επίδραση του παράγοντα ΕΤΟΣ σε διάφορα ποσοστά χρήσης και παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και εν συνεχεία εξετάζεται η επάρκεια του μαθηματικού προτύπου με χρήση ενδεδειγμένων ελέγχων. Διαπιστώνεται πως ο παράγοντας ΕΤΟΣ, κατά κύριο λόγο, φαίνεται να επηρεάζει στατιστικώς σημαντικά τα ποσοστά χρήσης και παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.