Τοπική ιστορία: όψεις του εμφυλίου στη Φλώρινα (1944-1949)
Abstract
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται το πολυσύνθετο θέμα του Ελληνικού εμφύλιου πολέμου. Πιο συγκεκριμένα, ασχολείται με τα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία και το νομό Φλώρινας. Δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην περίοδο 1946-1949 κατά την οποία οι πολεμικές επιχειρήσεις ήταν πιο έντονες και αιματηρές. Ωστόσο, γίνονται μερικές αναφορές σε γεγονότα που έλαβαν χώρα λίγο πριν ή λίγο μετά από αυτό το χρονικό φάσμα για να μπορέσει να γίνει αποτελεσματικότερα και πιο ολοκληρωμένα η περιγραφή κάποιων γεγονότων.
Βασικός στόχος της εργασίας ήταν να αναζητηθούν, να συγκεντρωθούν και να καταγραφούν πληροφορίες και γεγονότα που σχετίζονται με τον εμφύλιο πόλεμο στη Φλώρινα και την περιοχή της έτσι όπως αυτά παρουσιάζονται από άτομα που έχουν εμπλακεί στα γεγονότα άμεσα ή έμμεσα. Για το λόγο αυτό, και η εργασία εντάσσεται στο πλαίσιο της προφορικής ιστορίας, η οποία χρησιμοποιεί ως πρωτογενές υλικό γεγονότα, πληροφορίες και αναμνήσεις όπως παρουσιάζονται από ανθρώπους που έζησαν την συγκεκριμένη περίοδο, συμμετείχαν σε κάποια γεγονότα και επηρεάστηκαν από αυτά ή άτομα που εμπλέκονται έμμεσα καθώς κάποιο κοντινό συγγενικό τους πρόσωπο έζησε σε αυτή την ιστορική περίοδο και πήρε μέρος στα γεγονότα του εμφυλίου πολέμου στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας.
Η μέθοδος που αξιοποιήθηκε για να πραγματοποιηθεί η παρούσα εργασία ήταν οι συνεντεύξεις. Οι συνεντεύξεις αυτές βασίστηκαν σε ημιδομημένο ερωτηματολόγιο, το οποίο ακολουθούσε κάποιες βασικές γραμμές, αλλά διευρύνονταν ή τροποποιούνταν ανάλογα με τις περιστάσεις και τις καταστάσεις που προκύπταν σε κάθε συνέντευξη.
Μετά την ολοκλήρωση των συνεντεύξεων προέκυψε ένα πλούσιο και πολυδιάστατο πρωτογενές υλικό και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτό είναι αρκετά. Έτσι, μέσα από τις συνεντεύξεις φαίνεται τόσο η χρονική σειρά των γεγονότων, οι δυσκολίες που προέκυψαν αυτή την περίοδο, τα συναισθήματα όσων συμμετείχαν και επηρεάστηκαν από αυτά τα γεγονότα όσο και ο τρόπος που τα αντιμετωπίζει κάθε πληροφορητής. Έτσι, φαίνεται, ότι η αντιμετώπιση των γεγονότων και η στάση του
κάθε συνεντευξιαζόμενου επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, η ιδεολογία, το μορφωτικό επίπεδο, το οικογενειακό περιβάλλον, η μετέπειτα πορεία τους, κ.α.