Η πυρηνική ενέργεια ως μέσο ηλεκτροπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο
Abstract
Στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής εργασίας εξετάζεται η προώθηση της πυρηνικής ενέργειας ως μέσο ηλεκτροπαραγωγής στον Ελλαδικό χώρο. Απώτερος στόχος της εργασίας είναι η αντικειμενική εκτίμηση των προοπτικών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας από την χρήση πυρηνικών σταθμών, δίνοντας μεγάλη έμφαση και στο ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό, θεσμικό, οικονομικό και τεχνολογικό πλαίσιο που την περικλείουν.
Στην αρχή γίνεται εκτενής παρουσίαση των διάφορων μορφών ενέργειας. Το πρώτο κομμάτι αναφέρεται στα ορυκτά καύσιμα δηλαδή στον γαιάνθρακα, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και στο ουράνιο. Το δεύτερο κομμάτι αναφέρεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: την αιολική ενέργεια, την ηλιακή ενέργεια, την υδροηλεκτρική ενέργεια καθώς επίσης και στην ενέργεια από γεωθερμία και βιομάζα, επίσης γίνεται αναφορά και στην θαλάσσια ενέργεια. Έπειτα παρουσιάζεται το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα στοιχεία που αναφέρονται στην ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα. Γίνεται αναφορά στην ηλεκτροπαραγωγή με την χρήση ορυκτών καυσίμων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στις βασικές αρχές λειτουργίας των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται. Στο επόμενο κομμάτι της εργασίας δίνεται έμφαση στην πυρηνική ενέργεια. Πρωτίστως γίνεται παρουσίαση των βασικών στοιχείων λειτουργίας πυρηνικών τεχνολογιών, ενώ στη συνεχεία γίνεται μια ιστορική αναδρομή για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες και παρουσίαση των τεχνικών χαρακτηριστικών ενός πυρηνικού σταθμού. Ένα άλλο μέρος της παρούσας εργασίας είναι η σύγκριση των ενεργειακών μορφών καθώς αναφέρεται στην σύγκριση των βασικών μεθόδων ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα με την παραγωγή από πυρηνικούς σταθμούς.
Τέλος, παρουσιάζονται τα οικονομικά στοιχεία των μορφών ενέργειας, ο τρόπος χρηματοδότησης αυτών, οι οικονομικές εισφορές καθώς επίσης και οι οικονομικοί δείκτες αποδοτικότητας. Επίσης παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της ανάλυσης και οι προοπτικές υλοποίησης και προώθησης της πυρηνικής ενέργειας ως μέσο ηλεκτροπαραγωγής στον Ελλαδικό χώρο.