ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
Abstract
Στην παρούσα εργασία γίνεται αξιολόγηση της ενεργειακής συμπεριφοράς του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Κοζάνης και πρόταση μέτρων αναβάθμισης αυτής. Η ανάλυση γίνεται στη βάση της μεθοδολογίας που προτείνει ο ΚΕΝΑΚ και χρησιμοποίησε το σχετικό λογισμικό ΤΕΕ- ΚΕΝΑΚ.
Το πρώτο μέρος της εργασίας περιλαμβάνει τα θεωρητικά στοιχεία σχετικά με την εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ στον κτιριακό τομέα και τα οφέλη της εξοικονόμησής ενέργειας. Η ευρωπαϊκή κοινότητα παρέχει αξιόλογες επιχορηγήσεις που αναλύονται εκτενώς στην παρούσα διπλωματική. Στη συνέχεια ακολουθεί περιγραφή του στόχου 20-20-20 και των ενεργειών τις πολιτείας για την εκπλήρωση του. Τέλος, γίνεται αναφορά στατιστικών δεδομένων που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Στο δεύτερο μέρος γίνεται περιγραφή των συνθήκων άνεσης που πρέπει να εξασφαλίζονται σε ένα χώρο. Στη συνέχεια αναλύεται η σημασία της μόνωσης στην σύγχρονη κοινωνία σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές επιταγές. Επίσης, μελετάται η θερμομόνωση και ο ρόλος της στην αποδοτική λειτουργία του κτιρίου. Ακολουθεί περιγραφή διάφορων μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η αρχή λειτουργίας τους. Στην συνέχεια, μελετήθηκαν οι καταλληλότερες παρεμβάσεις σε αθλητικούς χώρους και πιο διεξοδικά σε κολυμβητήρια. Τα κολυμβητήρια παρουσιάζουν υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας λόγω ανάγκης θέρμανσης της πισίνας και του κίνδυνου έλλειψης συνθήκων άνεσης, λόγω υγρασίας και υπερθέρμανσης από το νερό της πισίνας. Καταλυτικά, γίνεται περιγραφή του ΚΕΝΑΚ και ο ρόλος του ενεργειακού επιθεωρητή στην έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης.
Στο τρίτο μέρος γίνεται αναλυτική περιγραφή του κτιρίου προς μελέτη και παρατίθενται στοιχεία των συστημάτων κάλυψης θερμικών και ψυκτικών φορτίων και των ηλεκτρικών καταναλώσεων από ηλεκτρικές συσκευές και συστήματα. Ακόμη, μελετάται η ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου και καταγράφονται οι ενεργειακές καταναλώσεις και τα ενεργειακά κόστη των τελευταίων χρονών.
Στο τέταρτο μέρος γίνεται προσομοίωση του κτιρίου με το λογισμικό ΚΕΝΑΚ. Με το λογισμικό αυτό εκτιμάται η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας του κτιρίου ανά τελική χρήση (θέρμανση, ψύξη, αερισμός, φωτισμός, ζεστό νερό χρήσης) και συνολικά, ώστε να προκύψει η ενεργειακή κατάταξη του κτηρίου.
Στο πέμπτο μέρος της διπλωματικής παρουσιάζονται διάφορες προτάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, μέσω των προβλημάτων που εντοπίστηκαν από την ενεργειακή επιθεώρηση, οι οποίες με τη σειρά τους προσομοιώνονται μέσω του ιδίου προγράμματος ώστε να γίνει η αξιολόγηση των προτεινόμενων λύσεων. Τέλος, γίνεται μία οικονομική ανάλυση των παρεμβάσεων με βάση τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας για την εξακρίβωση της οικονομικής σκοπιμότητας των παρεμβάσεων.
Στο έκτο μέρος παρατίθενται τα βασικά συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η διπλωματική εργασία.