Θερμική συμπεριφορά Δικέλυφων Αδιαφανών Όψεων. Ανάπτυξη υπολογιστικού μοντέλου για τη διερεύνηση και τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής τους συμπεριφοράς
Abstract
Η παρούσα εργασία ασχολείται με τις δικέλυφες αδιαφανείς αεριζόμενες όψεις και την ενεργειακή συμπεριφορά τους. Μέσα από προσομοιωτικούς ελέγχους στο πρόγραμμα TRNSYS 16, επιχειρείται η επαλήθευση όσων γνωρισμάτων τους αποδίδονται μέχρι σήμερα εμπειρικά, καθώς δεν υπάρχουν μοντέλα του φαινομένου της φυσικής άνωσης για τις δικέλυφες όψεις.
Η δομή της εργασίας μέσω της οποίας εκπληρώνονται οι στόχοι της παρουσιάζεται στη συνέχεια.
Το πρώτο κομμάτι της εργασίας αυτής καταπιάνεται με το σύγχρονο ενεργειακό πρόβλημα στον κτιριακό τομέα και τη λύση που προσφέρουν σ’ αυτό τα βιοκλιματικά κτίρια.
Ακολουθεί η περιγραφή των δικέλυφων αδιαφανών όψεων, των κατασκευαστικών χαρακτηριστικών τους και στη συνέχεια παρουσιάζονται πραγματικές περιπτώσεις κτιρίων με δικέλυφες αδιαφανείς κατασκευές.
Έπειτα από αυτά, παρουσιάζεται το προσομοιωτικό εργαλείο που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στην παρούσα εργασία, το οποίο είναι το TRNSYS 16. Ακολουθεί η ανάλυση και η παρουσίαση του φαινομένου της φυσικής άνωσης μαθηματικά. Στη συνέχεια παρουσιάζεται το μοντέλο που κατασκευάστηκε και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από το προσομοιωτικό εργαλείο.
Συνεχίζοντας κανείς την ανάγνωση, θα συναντήσει την παραμετρική διερεύνηση των δικέλυφων όψεων βάση ορισμένων παραμέτρων και αξιολογούνται τα αποτελέσματα αυτής.
Ακολουθεί η εισαγωγή της κατασκευαστικής διάταξης των δικέλυφων όψεων σε κάποιο κτίριο και συγκρίνεται η ενεργειακή συμπεριφορά τους με ένα συμβατικό.
Στο τέλος της παρούσας εργασίας συγκεντρώνονται όλα τα συμπεράσματα από τα προηγούμενα κεφάλαια, γίνεται μία συνολική αξιολόγηση και γίνονται διάφορες προτάσεις για περαιτέρω έρευνα.