dc.description.abstract | Η διατροφή στην παιδική ηλικία αποτελεί σημαντικό παράγοντα τόσο για την υγεία όσο και για την ανάπτυξη των παιδιών στη μετέπειτα ζωή τους, καθώς επηρεάζει άμεσα την υγεία αλλά και την ανάπτυξη τους. Στόχος της συγκεκριμένης εργασίας είναι η διερεύνηση των απόψεων των παιδιών προσχολικής ηλικίας για τις υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές και η προτίμηση τους πάνω σε αυτές.
Στην έρευνα, συμμετείχαν 16 νήπια από ένα νηπιαγωγείο στην πόλη της Φλώρινας. Για να συγκεντρωθούν τα δεδομένα της έρευνας έγινε συνέντευξη σε κάθε νήπιο ξεχωριστά και ως ερευνητικό μέσο υπήρξε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο περιείχε στοχευόμενες ερωτήσεις για την απάντηση των κύριων ερευνητικών ερωτημάτων, δηλαδή τις απόψεις και τις προτιμήσεις των παιδιών πάνω σε συγκεκριμένες υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές. Έπειτα κατατίθενται οι απαντήσεις των συμμετεχόντων, όπου έγινε αναλυτική καταγραφή τους σε διαγράμματα.
Από την έρευνα παρατηρήθηκε ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων μπορούσε να αναγνωρίσει υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων. Σε υψηλά επίπεδα προτίμησης ήταν τρόφιμα πλούσιας περιεκτικότητας σε ζάχαρη, αλάτι και λίπη. Παρόλα αυτά όμως τα τρόφιμα αυτά δεν χαρακτηρίστηκαν ως υγιεινά από τα παιδιά γεγονός που δείχνει ότι είναι ενήμερα πάνω σε βασικά διατροφικά ζητήματα.
Συμπερασματικά,. σύμφωνα με τη βιβλιογραφία οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών μπορούν να επηρεαστούν από πολλούς παράγοντες, σημαντικότεροι όμως είναι το οικογενειακό και το κοινωνικό τους περιβάλλον. Από τα αποτελέσματά μας προκύπτει η ανάγκη το νηπιαγωγείο να ενισχύει τη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών από μικρή ηλικία. Nutrition constitutes an important factor in children’s health as well as their development in their life as it directly affects both. The aim of this project is to analyze and assess preschool children’s attitudes towards healthy and unhealthy foods and their preferences.
The research was conducted at a nursery school in the town of Florina with 16 preschoolers participating in it. The necessary data for the research was gathered by interviewing each preschooler individually and the research tool that was used was a questionnaire which contained questions aiming at the main research inquiries, namely the children’s opinions and preferences regarding healthy and unhealthy foods. Next, the answers of the participants were submitted and their detailed recording in diagrams was made.
The results of the research indicated that the majority of the participants were able to distinguish between healthy and unhealthy foods from all food groups. Specifically, foods of high sugar, salt and fat content were highly preferred. These foods however were not described as healthy by the children, a fact which indicates that they are aware of nutritional issues.
In conclusion, children’s eating habits can be influenced by a number of factors the most important of which are their family and social background. Our results indicate the necessity for the early childhood education to contribute to the development of children’s eating habits at an early age. | en_US |