Ο συγγραφέας Ε.Τ.Α. Χόφμαν και το ρεύμα του Μαύρου Ρομαντισμού στη γερμανική λογοτεχνία
Abstract
O E.T.A. Χόφμαν (1776 – 1822) ήταν νομικός και κρατικός λειτουργός, που εργάστηκε σε διάφορες δικαστικές θέσεις στο Γκλόγκαου, το Βερολίνο, το Πόζεν και παράλληλα δούλευε ως καλλιτέχνης. Από λογοτεχνικής πλευράς υπήρξε ο ιδρυτής του λεγόμενου Μαύρου Ρομαντισμού, που έχει ως κύρια χαρακτηριστικά σκοτεινές πτυχές του κινήματος του Ρομαντισμού – το μυστικιστικό, θρησκευτικό, δαιμονικό και μελαγχολικό στοιχείο. Το έργο του γεννιέται λίγο μετά τη Γαλλική Επανάσταση, την εποχή του Ναπολέοντα και στα πρώτα βήματα της Παλινόρθωσης.
Η παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του σε συνάρτηση με τα κοινωνικοπολιτικά δεδομένα στη χώρα του. Χωρίζεται σε τέσσερεις (4) ενότητες με σειρά υποενοτήτων.
Στην Α’ ενότητα περιγράφεται η περίοδος μεταξύ 1789 και 1830 στην Γερμανία, που στη γερμανική ιστορία της λογοτεχνίας έχει χαρακτηριστεί ως «Εποχή της Τέχνης». Γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά των κυρίαρχων λογοτεχνικών ρευμάτων της και τους βασικούς εκπροσώπους τους.
Στη Β’ ενότητα παρουσιάζεται ο γερμανικός Ρομαντισμός ως τρόπος ζωής και γραφής. Γίνεται αναφορά στους «Κύκλους» των συγγραφέων που τον απαρτίζουν, στις επιστημονικές τους καινοτομίες, στη συμβολή τους στη θεωρία της λογοτεχνίας. Καταλήγουμε στον μεταγενέστερο Ρομαντισμό, όπου εντάσσεται και ο λεγόμενος «Μαύρος Ρομαντισμός», που στον γερμανικό χώρο, όπως προαναφέρθηκε, ενσαρκώνεται στο πρόσωπο του Ε.Τ.Α. Χόφμαν.
Στη Γ’ ενότητα μελετάμε τη ζωή και το καθολικό καλλιτεχνικό του έργο. Συνεπεία της βιογραφίας του παραθέτουμε το σύνολο της λογοτεχνικής του παραγωγής. Επίσης την απήχηση του έργου του στη Γερμανία και στον κόσμο.
Στη Δ’ ενότητα αναλύουμε πέντε από τα έργα του λόγω της διεθνούς απήχησής τους, αλλά κυρίως λόγω του γεγονότος ότι έχουν μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα.
Τέλος, αφού έχουμε καταλήξει σε συμπεράσματα για όλα τα προαναφερθέντα στον επίλογο, στο παράρτημα, το δημιουργικό κομμάτι της διπλωματικής εργασίας, παρουσιάζεται μια προσπάθεια της υποφαινόμενης να συγγράψει μια ιστορία στο ύφος του Χόφμαν. Πρόκειται για ένα παραμύθι για ενήλικες με τίτλο «Ο λέοντας και το κοριτσάκι».