Η Δημιουργική Γραφή, πάει… Βιβλιοθήκη¨. Δημιουργική Ανάγνωση- Γραφή-Φιλαναγνωσία. Πραγματικότητες- Προτάσεις- Προοπτικές εφαρμογής της Δημιουργικής Γραφής στο χώρο των Βιβλιοθηκών»
Abstract
Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία, διερευνά τη δυνατότητα χρήσης της Δημιουργικής Γραφής ως βασικό μοχλό ανάπτυξης και καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας, στο χώρο των Λαϊκών Βιβλιοθηκών και δομείται σε τρία μέρη: θεωρητικό, πρακτικό και ερευνητικό.
Στο θεωρητικό μέρος, προσεγγίζονται οι θεωρίες της ανάγνωσης και της δημιουργικότητας με εστίαση στη συναλλακτική θεωρία της L.M.Rosenblatt. Αναλύονται οι στόχοι και οι πρακτικές των Λαϊκών Βιβλιοθηκών σε συνάρτηση με την προοπτική δημιουργίας κοινού τόπου αναγνωστικής συνάντησης, οικογένειας- σχολείου. Τέλος, μελετάται η προοπτική εισαγωγής και αξιοποίησης της Δημιουργικής Γραφής, στο χώρο των Λαϊκών Βιβλιοθηκών ως μοχλός καλλιέργειας και ανάπτυξης της φιλαναγνωσίας.
Στο πρακτικό μέρος, παρουσιάζεται το τριετές πιλοτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πτολεμαΐδας με τον τίτλο : «Φιλαναγνωστικές χειραψίες». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, σχεδιάστηκε πάνω στις βιβλιογραφίες των συγγραφέων: Μαρίας Παπαγιάννη, Βαγγέλη Ηλιόπουλου, Λότης Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου κι αποτέλεσε την αφορμή να δημιουργηθούν εργαστήρια λογοτεχνικής ανάγνωσης και δημιουργικής γραφής στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας για παιδιά και για νέους. Η αναγνωστική θεωρία στην οποία βασίστηκε το πρόγραμμα ήταν η θεωρία ανάγνωσης της L.M.Rosenblatt.
Τέλος στο ερευνητικό μέρος, παρουσιάζεται η έρευνα χαρτογράφησης της φιλαναγνωσίας και της Δημιουργικής Γραφής στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Δυτικής Μακεδονίας στο χώρο των Λαϊκών Βιβλιοθηκών, καθώς επίσης και η σχέσεις τους με άλλες βιβλιοθήκες του κοινού γεωγραφικού τόπου σε διετές πλαίσιο που αφορά τα έτη 2015-2016.