Η χρήση της δημοτικής γλώσσας στην Ελληνική Καθολική Εκκλησία: διαχρονική και συγχρονική προσέγγιση του ζητήματος
Date
2022-03Author
Δερμιτζάκη, Κωνσταντίνα Φραγκίσκα
Dermitzaki, Konstantina Fragkiska
Metadata
Show full item recordAbstract
Η παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο “Η δημοτική γλώσσα στους Έλληνες Καθολικούς” εκπονήθηκε στα πλαίσια ολοκλήρωσης του μεταπτυχιακού προγράμματος “Επιστήμες της Αγωγής”.
Μεγαλώνοντας στο νησί της Σύρου, όπου το ποσοστό των Καθολικών είναι αρκετά μεγάλο, ήρθα σε επαφή με την Καθολική Εκκλησία από πολύ μικρή ηλικία. Αν και το ένα από τα δύο όνοματά μου, “Φραγκίσκα”, προϊδεάζει την ύπαρξη κάποιου Καθολικού, ενδεχομένως παππού ή γιαγιάς, κανένα μέλος της οικογένειάς μου δεν έχει καθολικό θρήσκευμα.
Ωστόσο, όλοι οι παιδικοί μου φίλοι ήταν Καθολικοί με αποτέλεσμα από μικρή να επισκέπτομαι την Καθολική Εκκλησία, για να παρακολουθήσω διάφορα μυστήρια. Επίσης, είναι σύνηθες φαινόμενο στο νησί, οι μεικτοί γάμοι, μεταξύ Ορδόδοξων και Καθολικών. Ακόμα, όντας μαθήτρια στο δημοτικό σχολείο, στο μάθημα των θρησκευτικών δεν υπήρχε διαχωρισμός Καθολικών και Ορθοδόξων παιδιών. Ωστόσο, στο γυμνάσιο και στο λύκειο, υπήρχε ο διαχωρισμός ανάλογα με το θρήσκευμα, έχοντας βέβαια κοινό βιβλίο και ύλη στο μάθημα των θρησκευτικών.
Ο κύριος λόγος που με ώθησε να μελετήσω το συγκεκριμένο θέμα ήταν η στενή επαφή που είχα από μικρή ηλικία με την Καθολική εκκλησία καθώς και η δημοτική γλώσσα που χρησιμοποιείται και ήταν ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο ήθελα να πηγαίνω στην Καθολική εκκλησία σε σχέση με την Ορθόδοξη.________________________________________________________________________