dc.description.abstract | Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά τον σχεδιασμό, ανάπτυξη και υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού βίντεο (animation) διάρκειας 6:38” με θέμα το Οικολογικό Αποτύπωμα της τροφής μας, κατάλληλο για παιδιά Ε’ Δημοτικού – Α’ Γυμνασίου.
Το Οικολογικό Αποτύπωμα της τροφής αποτελεί έναν από τους παράγοντες που αυξάνουν τον συνολικό Οικολογικό Αποτύπωμα ενός ατόμου ή ενός πληθυσμού. Ο τρόπος που τρεφόμαστε επηρεάζεται άμεσα από την καθημερινότητά μας, και τον γρήγορο ρυθμό της. Συχνά επιλέγουμε να σιτιζόμαστε με τρόφιμα που δεν ακολουθούν κάποιο πρότυπο υγιεινής διατροφής, όπως π.χ. το Μεσογειακό, αλλά να καταναλώνουμε τροφές υψηλής επεξεργασίας, εκτός εποχής ή/και μη τοπικά παραγόμενες. Ταυτόχρονα, παρατηρείται μια τάση να αγοράζουμε και να μαγειρεύουμε μεγαλύτερες ποσότητες από της απαραίτητες, με αποτέλεσμα να παράγουμε περισσότερα διατροφικά απορρίμματα, γεγονός που συμβάλει περισσότερο στην αύξηση του Οικολογικού μας Αποτυπώματος.
Επίσης, η έννοια του Οικολογικού Αποτυπώματος, με όλους του παράγοντες που το επηρεάζουν, συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα σπουδών του Δημοτικού Σχολείου αλλά και του Γυμνασίου της Ελλάδας, που σημαίνει ότι το παρόν εκπαιδευτικό βίντεο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διδασκαλία της έννοιας του Οικολογικού Αποτυπώματος, με έμφαση στο κομμάτι της τροφής.
Στην παρούσα εργασία γίνεται μια προσέγγιση σε επίπεδο βιβλιογραφικής επισκόπησης, τόσο του Οικολογικού Αποτυπώματος όσο και της πολυμεσικής μάθησης, που υποστηρίζει τη χρήση οπτικοακουστικών υλικών για τη διδασκαλία και μάθηση. Παράλληλα, περιγράφεται η διαδικασία του σχεδιασμού του σεναρίου, του εικονογραφημένου σεναρίου και τελικά ενός εκπαιδευτικού βίντεο animation με θέμα το Οικολογικό Αποτύπωμα της τροφής. Στο βίντεο παρουσιάζονται οι έννοιες του Οικολογικού Αποτυπώματος με έμφαση στο Οικολογικό Αποτύπωμα της τροφής, μέσα από παραδείγματα της καθημερινότητας, ενώ τέλος προτείνονται καλές πρακτικές για τη μείωσή του._______________________________________________________________________________________________________________________________
This dissertation concerns the design, development and implementation of a 6:38” educational video (animation) on the topic of the Ecological Footprint of food, suitable for teaching students of Primary and Secondary school.
The Ecological Footprint of food is one of the factors increasing the overall Ecological Footprint of an individual or a population. The way we eat is directly affected by our daily life, and its fast pace. We often choose to consume foods that do not follow a healthy diet, such as the Mediterranean, but to consume highly processed foods, out of season and / or not locally produced. At the same time, there is a tendency to buy and cook larger quantities than necessary, resulting in the production of more food waste, which further contributes to the increase of our Ecological Footprint.
Moreover, the concept of the Ecological Imprint, along with the factors affecting it, are included in the national curriculum of Primary and Secondary school, so the produced educational video can be used to the teaching of the Ecological Footprint concept, with emphasis on the food domain.
This dissertation, approaches at the level of bibliographic review, both the Ecological Footprint and Multimedia Learning, which supports the use of audiovisual materials for teaching and learning. At the same time, the process of designing the script, the storyboard and finally the animation educational video on the subject of the Ecological Footprint of food are described. The video presents the concepts of the Ecological Footprint, and especially that of the Ecological Footprint of food, through examples of everyday life, while finally suggests good practices for its reducing. | en_US |