Ανίχνευση πηγών αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα εσωτερικών χώρων
Abstract
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει οδηγήσει τον άνθρωπο στην κατανάλωση περισσότερου από το 80% του χρόνου του σε εσωτερικούς χώρους (κατοικία, εργασιακός χώρος, δημόσια κτίρια, μέσα μεταφοράς, σχολεία, νοσοκομεία κ.α.). Παρόλα αυτά, η ποιότητα του αέρα μέσα στους χώρους αυτούς δεν είναι πάντοτε ικανοποιητική, με δυσμενείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, το επιστημονικό ενδιαφέρον έχει στραφεί στην εκτίμηση των παραγόντων που επηρεάζουν τον αέρα εσωτερικών χώρων, στην ανίχνευση των ρύπων και των πηγών τους, στη μελέτη των επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία από την έκθεση σε αυτούς και στην εύρεση στρατηγικών αντιμετώπισης του προβλήματος για βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Για την αποτελεσματικότερη μείωση των επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία ρύπων σε ένα εσωτερικό ή εξωτερικό περιβάλλον, είναι αναγκαία η γνώση ορισμένων παραμέτρων όπως είναι το είδος, το πλήθος και η ένταση των πηγών των ρύπων, το φυσικοχημικό προφίλ των εκπομπών τους, οι μηχανισμοί διάχυσης, διασποράς, εναπόθεσης, χημικού μετασχηματισμού ή συσσωμάτωσης κ.α. Ποσοτικοποιώντας τα χαρακτηριστικά των πηγών καθώς και τη συνεισφορά τους, μπορεί να δωθεί προτεραιότητα στην εύρεση λύσεων ώστε να περιοριστούν εκείνες που συνεισφέρουν σε μεγαλύτερο βαθμό στην έκθεση του πληθυσμού. Η εύρεση της συνεισφοράς κάθε πηγής στα επίπεδα της ρύπανσης του αέρα είναι μια αρκετά πολύπλοκη εργασία. Απαιτεί αξιόπιστα δεδομένα εκπομπών μέσω εστιασμένων μετρήσεων με καλά καθορισμένη αβεβαιότητα και την εφαρμογή των κατάλληλων μαθηματικών εργαλείων, που αναφέρονται ως τεχνικές source apportionment.
Στο πεδίο της διαχείρισης του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, μία εκ των μεθοδολογιών source apportionment είναι η εφαρμογή μοντέλων αποδέκτη (receptor models) σε πειραματικά δεδομένα. Με πλήρως ή μερικώς εξ αρχής γνωστά τα προφίλ των προς ανίχνευση πηγών, τα μοντέλα αυτά έχουν ως σκοπό να προσδιορίσουν τα χαρακτηριστικά και τη συνεισφορά των πηγών των ατμοσφαιρικών ρύπων, όπως τα αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ) στα οποία εστιάζει η παρούσα διατριβή...