Παράγοντες επιτυχίας της εκπαίδευσης STEM
Abstract
Στόχος: Να καταγραφούν οι παράγοντες που θεωρούνται καθοριστικοί για την επιτυχή εφαρμογή της εκπαίδευσης STEM σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα, όπως επίσης ο τρόπος με τον οποίο επιδρούν στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Επιδιώκεται η ολιστική προσέγγιση του περιεχομένου της STEM και ο εντοπισμός κάθε παραμέτρου που έχει καταγραφεί σε βιβλιογραφικό και ερευνητικό επίπεδο.
Μεθοδολογία: Αξιοποιήθηκαν έρευνες και βιβλιογραφία της τελευταίας δεκαετίας κυρίως, προερχόμενες από έγκυρα διεθνή περιοδικά αλλά και εθνικούς ή διεθνείς οργανισμούς (ΣΕΒ, World Economic Forum κ.ά.). Οι παράγοντες απαριθμήθηκαν και παρουσιάστηκαν συνοδευόμενοι από πρόσθετες μελέτες που παρουσίαζαν απόψεις εκπαιδευτικών, με την πλειοψηφία των μελετών να προέρχεται από το διάστημα 2017-2021.
Αποτελέσματα: Η εκπαίδευση STEM μπορεί να συνδράμει καθοριστικά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στους μαθητές, ωστόσο απαιτούνται εκπαιδευτικοί που γνωρίζουν πρακτικές ορθής αξιοποίησης του περιεχομένου της, κατάλληλες υποδομές και δέσμευση από την πολιτεία στη διαρκή στήριξη της εκπαίδευσης, στην κατεύθυνση επιτυχούς υλοποίησης δραστηριοτήτων STEM. Παράγοντας επιτυχίας θεωρείται πρωτίστως ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός του συστήματος εκπαίδευσης, ο οποίος θα ενσωματώνει τη STEM σε όλο το φάσμα των εκπαιδευτικών βαθμίδων, ενώ έπονται η στήριξη των εκπαιδευτικών, η ύπαρξη κατάλληλων μέσων, τεχνολογιών και υλικών, η ευαισθητοποίηση των μαθητών στα πλαίσια του επαγγελματικού προσανατολισμού αλλά και στη βάση της διεύρυνσης των επιλογών τους για το μέλλον, η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα καθιστά ελκυστικές τις διδακτικές του ενότητες και επίσης, οι εκπαιδευτικές απαιτήσεις που δυσκολεύουν αναλογικά με την ηλικία των μαθητών και οι οποίες δεν τους επιβαρύνουν ποσοτικά αλλά τους επιτρέπουν την ικανοποίηση της περιέργειας, τους δίνουν επιλογές ενασχόλησης με πολλά πεδία και προωθούν τις συνεργασίες.