Show simple item record

dc.contributor.advisorΠαπαδοπούλου, Πηνελόπη
dc.contributor.authorΠαπαθανασίου, Ολυμπία
dc.contributor.authorPapathanasiou, Olympia
dc.date.accessioned2023-08-08T07:53:26Z
dc.date.available2023-08-08T07:53:26Z
dc.date.issued2023-03
dc.identifier.urihttps://dspace.uowm.gr/xmlui/handle/123456789/3855
dc.descriptionΜεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών: Σχολική Παιδαγωγική και Νέες Τεχνολογίες: Θετικές Επιστήμες με Νέες Τεχνολογίεςen_US
dc.description.abstractΗ παρούσα μελέτη διερευνά τις αντιλήψεις, τις γνώσεις και την ετοιμότητα των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τη διδασκαλία θεμάτων βιώσιμης διατροφής. Επιχειρείται να ανιχνευθεί κατά πόσο οι δάσκαλοι συνδέουν τις διατροφικές τους επιλογές με τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα και συγκεκριμένα με την κλιματική αλλαγή. Επίσης, διερευνάται αν επιλέγουν στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας να ασχοληθούν με διατροφική αγωγή και ποιο στόχο θέτουν κατά την επιλογή ενός τέτοιου θέματος. Επιπλέον, επιχειρείται να αναδειχθεί αν οι εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως επαρκή ή ανεπαρκή για τη διδασκαλία ζητημάτων διατροφής, και ειδικότερα βιώσιμης διατροφής, και ποιος είναι ο λόγος αυτής της αντίληψης, και τέλος να αναδειχθεί ο τρόπος που θεωρούν καταλληλότερο για την απόκτηση περαιτέρω γνώσεων πάνω στο ζήτημα της βιώσιμης διατροφής. Τα παραπάνω ερωτήματα κρίνονται σημαντικά, καθώς η εκπαίδευση και οι λειτουργοί της είναι υπολογίσιμος κρίκος για την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας και παίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αποτροπής της κλιματικής αλλαγής. Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι οι εκπαιδευτικοί, παρότι έχουν περιορισμένες γνώσεις για το περιεχόμενο της βιώσιμης διατροφής, την αντιλαμβάνονται ως κάτι θετικό για την υγεία και το περιβάλλον, συνδέουν τις διατροφικές επιλογές με την κλιματική αλλαγή, είναι διατεθειμένοι να συμπεριλάβουν το ζήτημα της βιώσιμης διατροφής στη διδασκαλία του, επιθυμούν όμως να ενημερωθούν περαιτέρω για το θέμα προκειμένου να νιώσουν ικανοί να το διαπραγματευτούν με επάρκεια. ______________________________________________________________________________ This study investigates the perceptions, ideas, and readiness of primary school educators as far as teaching sustainable nutrition. An attempt is made to detect to what extent the teachers associate their food choices with contemporary environmental problems, specifically with climate change. It is also investigated whether they choose to deal with nutritional education in the context of the educational process and what goal they set when choosing such a subject. In addition, an attempt is made to highlight whether teachers perceive themselves as sufficient or inadequate for teaching nutrition issues, in particular sustainable nutrition, and what the reason for this perception is, and finally to highlight the way they consider most appropriate for acquiring further knowledge on the question of sustainable nutrition. The above questions are considered important, as education and its operators are a significant link for the awareness of the wider community and play an important role in the effort to prevent climate change. The results of the research show that teachers, although they have limited knowledge about the content of sustainable nutrition, perceive it as something positive for health and the environment, associate dietary choices with climate change, are willing to include the issue of sustainable nutrition in their teaching, but wish to be further informed about the subject in order to feel able to negotiate it adequatelyen_US
dc.language.isogren_US
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημώνen_US
dc.subjectβιώσιμη διατροφήen_US
dc.subjectκλιματική αλλαγή,en_US
dc.subjectεκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιαςen_US
dc.subjectsustainable nutritionen_US
dc.subjectclimate changeen_US
dc.subjectprimary teachersen_US
dc.titleΑντιλήψεις, γνώσεις και ετοιμότητα εκπαιδευτικών για τη διδασκαλία θεμάτων βιώσιμης διατροφής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευσηen_US
dc.title.alternativePerceptions, ideas, and readiness of educators to teach sustainable nutrition issues in primary educationen_US
dc.typeMSc thesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record