Αντιλήψεις, γνώσεις και ετοιμότητα εκπαιδευτικών για τη διδασκαλία θεμάτων βιώσιμης διατροφής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση
View/ Open
Date
2023-03Author
Παπαθανασίου, Ολυμπία
Papathanasiou, Olympia
Metadata
Show full item recordAbstract
Η παρούσα μελέτη διερευνά τις αντιλήψεις, τις γνώσεις και την ετοιμότητα των εκπαιδευτικών
της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τη διδασκαλία θεμάτων βιώσιμης διατροφής. Επιχειρείται
να ανιχνευθεί κατά πόσο οι δάσκαλοι συνδέουν τις διατροφικές τους επιλογές με τα σύγχρονα
περιβαλλοντικά προβλήματα και συγκεκριμένα με την κλιματική αλλαγή. Επίσης, διερευνάται
αν επιλέγουν στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας να ασχοληθούν με διατροφική αγωγή
και ποιο στόχο θέτουν κατά την επιλογή ενός τέτοιου θέματος. Επιπλέον, επιχειρείται να
αναδειχθεί αν οι εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως επαρκή ή ανεπαρκή για τη
διδασκαλία ζητημάτων διατροφής, και ειδικότερα βιώσιμης διατροφής, και ποιος είναι ο λόγος
αυτής της αντίληψης, και τέλος να αναδειχθεί ο τρόπος που θεωρούν καταλληλότερο για την
απόκτηση περαιτέρω γνώσεων πάνω στο ζήτημα της βιώσιμης διατροφής. Τα παραπάνω
ερωτήματα κρίνονται σημαντικά, καθώς η εκπαίδευση και οι λειτουργοί της είναι υπολογίσιμος
κρίκος για την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας και παίζει σημαντικό ρόλο στην
προσπάθεια αποτροπής της κλιματικής αλλαγής. Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν
ότι οι εκπαιδευτικοί, παρότι έχουν περιορισμένες γνώσεις για το περιεχόμενο της βιώσιμης
διατροφής, την αντιλαμβάνονται ως κάτι θετικό για την υγεία και το περιβάλλον, συνδέουν τις
διατροφικές επιλογές με την κλιματική αλλαγή, είναι διατεθειμένοι να συμπεριλάβουν το ζήτημα
της βιώσιμης διατροφής στη διδασκαλία του, επιθυμούν όμως να ενημερωθούν περαιτέρω για
το θέμα προκειμένου να νιώσουν ικανοί να το διαπραγματευτούν με επάρκεια.
______________________________________________________________________________
This study investigates the perceptions, ideas, and readiness of primary school educators as far
as teaching sustainable nutrition. An attempt is made to detect to what extent the teachers
associate their food choices with contemporary environmental problems, specifically with climate
change. It is also investigated whether they choose to deal with nutritional education in the
context of the educational process and what goal they set when choosing such a subject. In
addition, an attempt is made to highlight whether teachers perceive themselves as sufficient or
inadequate for teaching nutrition issues, in particular sustainable nutrition, and what the reason
for this perception is, and finally to highlight the way they consider most appropriate for acquiring
further knowledge on the question of sustainable nutrition. The above questions are considered
important, as education and its operators are a significant link for the awareness of the wider
community and play an important role in the effort to prevent climate change. The results of the
research show that teachers, although they have limited knowledge about the content of
sustainable nutrition, perceive it as something positive for health and the environment, associate
dietary choices with climate change, are willing to include the issue of sustainable nutrition in
their teaching, but wish to be further informed about the subject in order to feel able to negotiate
it adequately