dc.contributor.advisor | Κασαπίδου , Ελένη | |
dc.contributor.author | Βαγιοπούλου, Γεσθημανή Ελευθερία | |
dc.date.accessioned | 2023-09-21T08:19:55Z | |
dc.date.available | 2023-09-21T08:19:55Z | |
dc.date.issued | 2023-09-21 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.uowm.gr/xmlui/handle/123456789/4092 | |
dc.description | Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας | en_US |
dc.description.abstract | Τη σύγχρονη εποχή ο ποιοτικός έλεγχος αποτελεί μία βασική διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πολλές επιχειρήσεις προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα που παράγουν είναι ασφαλή για τους καταναλωτές. Η εφαρμογή του ποιοτικού ελέγχου στα νωπά και κατεψυγμένα αλιεύματα ξεκίνησε εδώ και αρκετές δεκαετίες αλλά υπό το πρίσμα της εξέλιξης της τεχνολογίας και της διαρκούς μεταβολής των καταναλωτικών αναγκών φαίνεται πως είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Στόχος της εργασίας ήταν να διερευνηθεί ο ποιοτικός έλεγχος στα νωπά και κατεψυγμένα αλιεύματα και για να μελετηθεί το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική επισκόπηση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο ποιοτικός έλεγχος, τόσο γενικά όσο και ειδικότερα στη βιομηχανία τροφίμων, αποτελεί μία διαδικασία η οποία έχει πολλά οφέλη. Στην παρούσα έρευνα παρατηρήθηκε ότι για την παραγωγή νωπών και κατεψυγμένων αλιευμάτων πραγματοποιούνται ποικίλες ενέργειες και ακολουθούν διάφορα διαδοχικά βήματα. Σε κάποια από αυτά τα βήματα υπάρχουν κρίσιμα σημεία στα οποία μπορούν να εντοπιστούν διάφοροι φυσικοί, χημικοί και βιολογικοί κίνδυνοι. Τα κρίσιμα σημεία ελέγχου σε όλο το φάσμα των ενεργειών που πραγματοποιούνται από τη στιγμή της αλίευσης μέχρι τη στιγμή της διανομής των τελικών προϊόντων στην αγορά είναι συνολικά 12. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περισσότεροι κίνδυνοι που μπορούν να υπονομεύσουν την ποιότητα των αλιευμάτων είναι μικροβιολογικοί και χημικοί. Σε κάθε περίπτωση κρίσιμου ελέγχου είναι σημαντικό ο υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου σε συνεργασία με το υπόλοιπο προσωπικό να εφαρμόζουν προληπτικά μέτρα για την διαχείριση των κινδύνων και να λαμβάνουν σημαντικά υπόψη όλες τις παραμέτρους προκειμένου να καθορίζονται και να ελέγχονται τα κρίσιμα όρια. Κάθε εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται με την παραγωγή νωπών και κατεψυγμένων αλιευμάτων οφείλει να δραστηριοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τις προδιαγραφές που αυτή θέλει αλλά και τις προδιαγραφές που ορίζονται από τις υφιστάμενες νομοθεσίες και πρέπει να προβαίνει στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες ώστε τα τελικά προϊόντα να παραμένουν ποιοτικά και ασφαλή μέχρι τη στιγμή που θα καταναλωθούν. | en_US |
dc.language.iso | gr | en_US |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας | en_US |
dc.subject | Αλιεύματα | en_US |
dc.subject | Ποιοτικός έλεγχος | en_US |
dc.subject | Βιομηχανία τροφίμων | en_US |
dc.title | Ποιοτικός έλεγχος νωπών και κατεψυγμένων αλιευμάτων | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |