Show simple item record

dc.contributor.advisorΛαζαρίδου, Θεανώ
dc.contributor.authorΚαλλιονίδης, Χρήστος
dc.date.accessioned2023-09-27T06:39:46Z
dc.date.available2023-09-27T06:39:46Z
dc.date.issued2023-09-27
dc.identifier.urihttps://dspace.uowm.gr/xmlui/handle/123456789/4099
dc.descriptionΠανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίαςen_US
dc.description.abstractΣτην συγκεκριμένη πτυχιακή διατριβή, μελετάται η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη καρπού μετά από συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών. Το πείραμα εγκαταστάθηκε στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα σε ένα πλήρως τυχαιοποιημένο σχέδιο. Ως εδώδιμα ψυχανθή χρησιμοποιήθηκαν δύο ποικιλίες φακής και ως σιτηρά χρησιμοποιήθηκαν μια ποικιλία μαλακού σιταριού και μία βρώμης. Το πειραματικό σχέδιο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το πλήρως τυχαιοποιημένο σχέδιο με τρεις επαναλήψεις. Τα είδη αυτά συγκαλλιεργήθηκαν σε σύστημα μονοκαλλιέργειας και συγκαλλιέργειας (σιτηρά-ψυχανθή), από τα οποία προέκυψαν 30 πειραματικά τεμάχια. Σε κάθε τεμάχιο σπάρθηκαν έξι γραμμές μήκους πέντε μέτρων από τις οποίες συγκομίστηκαν οι τέσσερις μεσαίες. Στον αγρό εφαρμόστηκε μόνο βασική λίπανση, σκάλισμα και ξεβοτάνιασμα με σκοπό να καταπολεμηθούν τα ζιζάνια και να μείνει καθαρός ο αγρός. Μέσα στη καλλιεργητική περίοδο έγινε η συλλογή παρατηρήσεων διαφόρων μορφολογικών χαρακτηριστικών. Στον σπόρο μετά τη συγκομιδή προσδιορίστηκε η πρωτεΐνη, η τέφρα και η υγρασία με τη βοήθεια του ΝΙR (φασματόμετρο του εγγύς υπέρυθρου Near – infared – spectotroscopy). Bρέθηκαν στατιστικώς σημαντικές διαφορές για τα χαρακτηριστικά που μετρήθηκαν.en_US
dc.language.isogren_US
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίαςen_US
dc.subjectΨυχανθήen_US
dc.subjectΣιτηράen_US
dc.titleΠεριεκτικότητα σε πρωτεΐνη καρπού μετά από συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρώνen_US
dc.typeThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record