dc.description.abstract | Τα σιτηρά ανήκουν στην οικογένεια των αγρωστωδών, καλλιεργούνται σχεδόν σε όλο το κόσμο και αποτελούν τη βάση της ανθρώπινης διατροφής από οικονομική και βιολογική άποψη. Στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά συλλογής σίκαλης που προέρχονται από την τράπεζα γενετικού υλικού. Στο πρώτο κομμάτι της συγκεκριμένης εργασίας που είναι το θεωρητικό περιεχόμενο, γίνεται αναφορά στην καταγωγή των σιτηρών γενικά και εξειδικεύεται στην σίκαλη, στις χρήσεις της, στην καλλιέργειά της τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εγχώριο επίπεδο, στα μορφολογικά της χαρακτηριστικά, στην διαδικασία αύξησης και ανάπτυξης της. Στη συνέχεια, αναλύονται οι καλλιεργητικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται, καθώς και οι εχθροί και οι ασθένειες που προσβάλουν τα σιτηρά. Παράλληλα αναφέρεται η μεγάλη σημασία των θρεπτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών που αναλύονται εκτενώς στην συνέχεια. Το πειραματικό μέρος της πτυχιακής μας που πραγματοποιήθηκε στο αγρόκτημα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Για όλα τα χαρακτηριστικά που μελετήθηκαν και παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές τόσο μεταξύ των παραδοσιακών πληθυσμών, όσο και μεταξύ αυτών και της εμπορικής ποικιλίας αποδεικνύοντας ότι υπάρχει σημαντική παραλλα-κτικότητα και επομένως η δυνατότητα για επιλογή υπέρτερων υλικών. | en_US |