Show simple item record

dc.contributor.authorΜατούλα, Βασιλική
dc.date.accessioned2024-01-11T08:00:43Z
dc.date.available2024-01-11T08:00:43Z
dc.date.issued2023-10
dc.identifier.urihttps://dspace.uowm.gr/xmlui/handle/123456789/4257
dc.descriptionΠανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημώνen_US
dc.description.abstractΗ οινοβιομηχανία μας είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όχι μόνο για τα ποτά στην εγχώρια αγορά, αλλά και για την ανάπτυξη των παραδοσιακών προϊόντων στο εξωτερικό. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το κρασί παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αφενός, είναι ένα δημοφιλές ποτό που συνοδεύει και συμπληρώνει μια ποικιλία ευρωπαϊκών και μεσογειακών γεύσεων, από τις πιο απλές και παραδοσιακές έως τις πιο σύνθετες- αφετέρου, είναι ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν, που αντανακλά την ποικιλομορφία του τοπικού εδάφους και του κλίματος. Το κρασί χρησιμοποιείται επίσης σε θρησκευτικές τελετές σε πολλούς πολιτισμούς και το εμπόριο κρασιού έχει ιστορική σημασία για πολλές περιοχές. Η αμπελουργία στην Ελλάδα είναι μικρής κλίμακας και το κρασί παράγεται σε συνολικά περίπου 64.000 εκτάρια αμπελώνων. Το μεγαλύτερο μέρος του κρασιού καταναλώνεται εγχώρια από τον τοπικό πληθυσμό και τον μεγάλο αριθμό τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα κάθε χρόνο, οπότε μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής παραγωγής φτάνει στην αγορά των εξαγωγών. Επιπρόσθετα, το θέμα των αποβλήτων στη χώρα μας διαδραματίζει καίριο ρόλο, αφού 550.000 τόνοι καταλήγουν στη γη, προκαλώντας περιβαλλοντικό πρόβλημα, αφού είναι εστία μικροβίων. Αυτό έχει ως συνέπεια, να θανατώνονται διάφοροι θαλάσσιοι οργανισμοί, να μην μπορεί να αναπτυχθεί η χλωρίδα και να μολύνεται το νερό, άρα υποβάθμιση του πόσιμου νερού και δημιουργία προβλημάτων υγείας των καταναλωτών, αφού το νερό καταλήγει στις σωληνώσεις των σπιτιών μας. Τέλος, τα παραπροϊόντα της οινοποίησης μπορούν να αξιοποιηθούν χωρίς να πεταχτούν ή να γίνουν βιομάζα και να καταλήξουν στο έδαφος, με την επαναχρησιμοποίηση τους, όπως τα στέμφυλα, οι οινολάσπες, τα γίγαρτα, κλπ., για να παραχθούν χημικές ενώσεις, οι οποίες θα είναι διαχειρίσιμες στο περιβάλλον και δεν θα προκαλούν μολύνσεις. Our wine industry is one of the most important sectors of the Greek economy, not only for beverages in the domestic market, but also for the development of traditional products abroad. There are several reasons why wine is of particular interest. On the one hand, it is a popular drink that accompanies and complements a variety of European and Mediterranean tastes, from the most simple and traditional to the most complex - on the other hand, it is an important agricultural product, reflecting the diversity of the local soil and climate. Wine is also used in religious ceremonies in many cultures and the wine trade is of historical importance to many regions. Viticulture in Greece is a small wine country, with a total of about 64,000 hectares of vineyards dedicated to wine production. Most of the wine is consumed within the country, either by locals or by the throngs of tourists who visit the tourist destinations each year, meaning that only a small proportion of the total production finds its way to export markets. In addition, the issue of waste in our country plays a key role, since 550,000 tons end up on the ground, causing an environmental problem, since it is a breeding ground for microbes. This has the consequence of killing various marine organisms, preventing flora from growing and contaminating the water, thus degrading drinking water and creating health problems for consumers, since the water ends up in the pipes of our homes. Finally, the by-products of winemaking can be utilized without being thrown away or becoming biomass and ending up in the soil, by reusing them, such as the marcs, lees, lees, etc., to produce chemical compounds, which will be manageable in the environment and will not cause contamination.en_US
dc.language.isogren_US
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίαςen_US
dc.subjectΑμπελοκαλλιέργειαen_US
dc.subjectΕξαγωγικές αγορέςen_US
dc.subjectΠαραπροϊόντα οινοποίησηςen_US
dc.subjectΑπόβληταen_US
dc.subjectΒιομάζαen_US
dc.titleΠοιοτικός έλεγχος οίνου και προοπτικές ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων και παραπροϊόντων οινοποίησηςen_US
dc.typeThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record