Show simple item record

dc.contributor.advisorΠαπαθανασίου, Φωκίων
dc.contributor.authorΑμαξοπούλου, Βαλεντίνη
dc.date.accessioned2024-01-24T13:05:07Z
dc.date.available2024-01-24T13:05:07Z
dc.date.issued2024-01
dc.identifier.urihttps://dspace.uowm.gr/xmlui/handle/123456789/4304
dc.descriptionΠανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίαςen_US
dc.description.abstractΣκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν η αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών δεκαπέντε διαφορετικών εμπορικών υβριδίων καλαμποκιού (Zea mays) που προορίζονται για ενσίρωση. Το πείραμα έλαβε χώρα σε αγρό στη ευρύτερη περιοχή του χωριού Αρμενοχώρι κατά τη καλλιεργητική περίοδο 2021 και έπειτα το πειραματικό μέρος διεξήχθη στα εργαστήρια Βοτανικής και Γεωργικής Χημείας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Όλα τα υβρίδια ενσιρώματος συγκομίστηκαν, κωδικοποιήθηκαν, ζυγίστηκαν, τεμαχίστηκαν και έπειτα χρησιμοποιήθηκε ένα αντιπροσωπευτικό υπόδειγμα αυτών για τη διαδικασία προσδιορισμού των ποιοτικών χαρακτηριστικών. Με χρήση αναλυτικών χημικών μεθόδων και χρησιμοποίηση των κατάλληλων εργαστηριακών οργάνων, αρχικά προσδιορίστηκε το ποσοστό υγρασίας και έπειτα έγινε η λειοτρίβηση των δειγμάτων. Αμέσως μετά ακολούθησαν οι προσδιορισμοί του ποσοστού της τέφρας, του λίπους (κατά Soxhlet), των πρωτεϊνών με τη μέθοδο Kjendhal, των ινώδων ουσιών και τέλος των ελεύθερων αζωτούχων εκχυλισματικών ουσιών (Ε.Α.Ε.Ο). Από τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων φάνηκε πως τα περισσότερα υβρίδια, με μερικές εξαιρέσεις, καθίσταται ιδανικά για ενσίρωση. The purpose of this thesis was the evaluation of the qualitative characteristics of fifteen different commercial hybrids of maize for silage. The experiment was established in a field, in the area of Armenochori during the 2021 growing season while the quality analysis was conducted in the laboratories of Botany and Agricultural Chemistry of the School of Agricultural Sciences of the University of Western Macedonia. All hybrids were harvested, coded, weighted, cut and afterwards, a subsample was used for the evaluation of the qualitative characteristics. At first, with the use of analytical chemical methods and appropriate laboratory equipment, the moisture content was determined and the samples were milled. Afterwards, there were determined the percentages of ash, fat (with Soxhlet method), protein concentration (with the use of Kjeldahl method), percentage of fibrous substances and lastly of nitrogen free compounds. The outcome from the results was that most of the hybrids, with a few exceptions, are ideal for silage use.en_US
dc.language.isogren_US
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίαςen_US
dc.subjectZea maysen_US
dc.subjectΑραβόσιτοςen_US
dc.subjectΕνσίρωσηen_US
dc.subjectΠοιοτικά χαρακτηριστικάen_US
dc.subjectΥβρίδιαen_US
dc.titleΠοιοτικά χαρακτηριστικά εμπορικών υβριδίων καλαμποκιού για ενσίρωμαen_US
dc.typeThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record