dc.contributor.advisor | Άμπας, Βασίλειος | |
dc.contributor.author | Γιαννούλη, Ελίνα | |
dc.date.accessioned | 2024-01-31T09:27:53Z | |
dc.date.available | 2024-01-31T09:27:53Z | |
dc.date.issued | 2024-01 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.uowm.gr/xmlui/handle/123456789/4307 | |
dc.description | Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας | en_US |
dc.description.abstract | Το θέμα της πτυχιακής εργασίας είναι να παρουσιαστεί η διαδικασία παραγωγής του αλεύρου , ο ποιοτικός έλεγχος καθώς και ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός . Γίνεται πλήρη αναφορά από την παραλαβή της πρώτης ύλης , το σιτάρι, είτε από φορτηγά είτε από πλοία μέχρι την άλεση του ενδιάμεσου και τελικού προϊόντος . Αρχικά μελετήθηκε η πρώτο εμφάνιση του σιταριού στην αρχαιότητα μέχρι σήμερα που είναι το πιο διαδεδομένο φυτό παγκοσμίως με μεγάλη παραγωγή του μαλακού σίτου. Το σιτάρι αποτελεί βασική τροφή για μεγάλο πληθυσμό ανθρώπων διότι προσαρμόζεται σε διάφορες καιρικές συνθήκες . Επίσης μελετήθηκαν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του κόκκου καθώς και η χημική σύστασή του .Κλείνοντας το πρώτο κεφάλαιο αξίζει να σημειωθεί ο τρόπος δειγματοληψίας με ειδικούς καθετήρες ώστε να ελεγθεί το σιτάρι. Στο επόμενο κεφάλαιο περιγράφεται η διαδικασία της άλεσης και οι τύπου αλεύρων που μπορεί να μας δώσει. Έπειτα το αλεύρι είναι ένα υγροσκοπικό προϊόν έτσι χρειάζεται κατάλληλους χώρους αποθήκευσης ώστε να διατηρηθούν τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά . Τέλος στα επόμενα τρία κεφάλαιο αναλύονται οι διαδικασίες εκτέλεσης των χημικών αναλύσεων . Το τμήμα του ποιοτικού έλεγχου είναι υπεύθυνο για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αλεύρου και τις φυσικές ιδιότητες του ζυμαριού ώστε τα τελικά προϊόντα να πληρούν όλες τις προδιαγραφές και να δοθούν με αφέλεια στην καταναλωτή εξασφαλίζοντας την υγεία του. | en_US |
dc.language.iso | gr | en_US |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας | en_US |
dc.subject | Αλεύρι | en_US |
dc.subject | Σιτάρι | en_US |
dc.subject | Μηχανολογικός εξοπλισμός | en_US |
dc.title | Ποιοτικός έλεγχος αλεύρου και ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |