dc.description.abstract | Η παρούσα πτυχιακή εργασία βασίστηκε στην βιβλιογραφική έρευνα.
Οι πηγές οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν είναι οι έντυπες εκδόσεις, το διαδίκτυο, τα περιοδικά και ο τύπος. Αρχικά, γίνεται μια περιγραφή της μορφολογίας και ανατομίας του φυτού.Έπειτα, αναλύονται τα στάδια εγκατάστασης του αμπελώνα στα οποία περιλαμβάνονται η επιλογή της τοποθεσίας, η προετοιμασία του εδάφους,η επιλογή της καλλιεργούμενης ποικιλίας και του υποκειμένου και εν συνεχεία η λίπανση και η τοποθέτηση των φυτών. Αναφέρονται τα στάδια ανάπτυξης του φυτού και λεπτομερής καταγραφή των κλιματικών συνθηκών στο Ν.Κοζάνης των τελευταίων ετών.Στο τρίτο κεφάλαιο αναφέρονται οι Συνιστώμενες και Επιτρεπόμενες ποικιλίες για την Π.Ε.Κοζάνης καθώς και τα χαρακτηριστικά τους.Το επόμενο κεφάλαιο περιλαμβάνει τους πιο γνωστούς εχθρούς και ασθένειες της αμπέλου, τρόπους αντιμετώπισης δίνοντας έμφαση στην βιολογική καταπολέμησή τους. Στο τελευταίο κεφάλαιο αναλύεται η έννοια της Βιολογικής καλλιέργειας και οι επίσημες πιστοποιήσεις της γεωργικής παραγωγής.Τέλος, γίνεται μια εκτενής αναφορά στις οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου για την παραγωγή οίνων με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη στην Π.Ε.Κοζάνης και τα τοπικά οινοποιεία. | en_US |