Show simple item record

dc.contributor.advisorΛαζαρίδου Θεανώ
dc.contributor.authorΜακρίδου, Αναστασία
dc.date.accessioned2024-02-22T10:12:38Z
dc.date.available2024-02-22T10:12:38Z
dc.date.issued2024-02
dc.identifier.urihttps://dspace.uowm.gr/xmlui/handle/123456789/4498
dc.descriptionΠανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίαςen_US
dc.description.abstractΣτη συγκεκριμένη πτυχιακή διατριβή, μελετήθηκε η επίδραση της αναλογίας σποράς συγκαλλιέργειας εδώδιμων ψυχανθών με σιτηρά στα μορφολογικά χαρακτηριστικά των συστατικών του μίγματος. Το πείραμα εγκαταστάθηκε στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα την καλλιεργητική περίοδο 2021-2022.Το φυτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν από τα εδώδιμα ψυχανθή η φακή (ποικιλίες Θεσσαλία, Σάμος και Ελπίδα) και από τα σιτηρά το μαλακό σιτάρι (ποικιλία Γεκόρα) και η βρώμη (ποικιλία Κασσάνδρα). Το πειραματικό σχέδιο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το πλήρως τυχαιοποιημένο με τρεις επαναλήψεις. Τα είδη αυτά καλλιεργήθηκαν σε σύστημα συγκαλλιέργειας (σιτηρά- ψυχανθή) σε δύο αναλογίες σποράς (50:50 και 70:30, σιτηρά : ψυχανθή),με αποτέλεσμα να προκύψουν 33 πειραματικά τεμάχια. Σε κάθε πειραματικό τεμάχιο σπάρθηκαν έξι γραμμές μήκους πέντε μέτρων, από τις οποίες συγκομίστηκαν οι τέσσερις μεσαίες. Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου πάρθηκαν παρατηρήσεις για την άνθιση, το ύψος των φυτών στο στάδιο του καλαμώματος και το ύψος και την ωρίμανση. Βρέθηκαν στατιστικώς σημαντικές διαφορές για τα μορφολογικά χαρακτηριστικά που μετρήθηκαν. This thesis, studied the intercropping of grain legumes with cereals established in the field of the University of Western Macedonia in Florina during the 2021-2022 growing season. The aim of this study was to evaluate the effect of two different seeding ratio on the morphological characteristics of the mixtures. The plant material used was from the edible legumes the lentil (varieties Thessalia, Samos and Elpida) and from the cereals the bread wheat (variety Yekora) and oat(variety Cassandra). The experimental design used was the completely randomized with three replications. These species were cultivated in a intercropping system (cereal-legume) in two sowing ratios (50:50 and 70:30, cereal : legume). So 33 experimental plots were establish. In each experimental plot, six lines of five meters were sown, of which the middle four were harvested. During the growing season, observations were made aboutblooming, plant height of tillering and height of maturity. Statistically significant differences were found for the morphological characteristics measured.en_US
dc.language.isogren_US
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίαςen_US
dc.subjectΣιτάριen_US
dc.subjectΦακήen_US
dc.subjectΒρώμηen_US
dc.titleΜορφολογικά χαρακτηριστικά μιγμάτων συγκαλλιέργειας διαφόρων γενοτύπων εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρώνen_US
dc.typeThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record