dc.description.abstract | Στη συγκεκριμένη πτυχιακή διατριβή, μελετήθηκε η επίδραση δυο συστημάτων συγκαλλιέργειας εδώδιμων ψυχανθών με σιτηρά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των συστατικών του μίγματος. Το πείραμα εγκαταστάθηκε στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα την καλλιεργητική περίοδο 2022-2023. Το φυτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν από τα εδώδιμα ψυχανθή η φακή (ποικιλίες Θεσσαλία, και Ελπίδα) και από τα σιτηρά το μαλακό σιτάρι (ποικιλία Γεκόρα) και η βρώμη (ποικιλία Κασσάνδρα). Το πειραματικό σχέδιο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το πλήρως τυχαιοποιημένο με τρεις επαναλήψεις. Τα είδη αυτά καλλιεργήθηκαν σε σύστημα συγκαλλιέργειας (σιτηρά- ψυχανθή) σε δύο συστήματα σποράς (μίγμα των δυο ειδών επί της γραμμής ή εναλλασσόμενες γραμμές σιτηρού -ψυχανθούς ). Σε κάθε πειραματικό τεμάχιο σπάρθηκαν έξι γραμμές μήκους πέντε μέτρων, από τις οποίες συγκομίστηκαν οι τέσσερις μεσαίες. Μετά τη συγκομιδή πάρθηκαν παρατηρήσεις στον σπόρο που αφορούν ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως το βάρος χιλίων κόκκων, το εκατολιτρικό βάρος, και το μέγεθος του κόκκου (μήκος και το πλάτος του κόκκου) για τα σιτηρά. Βρέθηκαν στατιστικώς σημαντικές διαφορές για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που μετρήθηκαν
In this thesis, the effect of two partial arrangements of intercropping grain legumes with cereals on the quality characteristics of the ingredients of the mixture was studied. The experiment was established at the farm of the University of Western Macedonia in Florina in the 2022-2023 growing season. The plant material used was two lentil varieties (Thessalia, and Elpida) as grain legumes and one bread wheat variety (Yekora) and one oat variety (Kassandra) as cereals. The experimental design used was the completely randomized with three replications. These species were cultivated in a intercropping system (cereal-legume) in two sowing systems (mixture of the two species on the same row or alternating rows of cereal-legume). In each experimental plot, six lines five meters long were sown, of which the middle four were harvested. After harvest, observations were made on the seed for quality characteristics such as weight of thousand seeds, hectoliter weight, and seed size (length and width) for cereals. Statistically significant differences were found for the characteristics measured. | en_US |