dc.description.abstract | Σκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι η διερεύνηση της επίδρασης δυο διαφορετικών αναλογιών σποράς συγκαλλιέργειας εδώδιμων ψυχανθών (δύο ποικιλιών φακής) και σιτηρών (μιας ποικιλίας μαλακού σιταριού και μιας ποικιλίας βρώμης). Το πείραμα διεξήχθη στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα την καλλιεργητική περίοδο 2020-2021. Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν από τα εδώδιμα ψυχανθή (οι ποικιλίες φακής Θεσσαλία, και Ελπίδα) και από τα σιτηρά το μαλακό σιτάρι (ποικιλία Γεκόρα) και η βρώμη (ποικιλία Κασσάνδρα). Το πειραματικό σχέδιο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το πλήρως τυχαιοποιημένο με τρεις επαναλήψεις. Τα είδη αυτά συγκαλλιεργήθηκαν σε δύο αναλογίες σποράς (50:50 και 70:30, σιτηρά : ψυχανθή), και σε μονοκαλλιέργεια. Σε κάθε πειραματικό τεμάχιο σπάρθηκαν έξι γραμμές μήκους πέντε μέτρων, από τις οποίες συγκομίστηκαν οι τέσσερις μεσαίες. Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου πάρθηκαν διάφορες παρατηρήσεις για μορφολογικά χαρακτηριστικά των φυτών. Μετά τη συγκομιδή, οι σπόροι αναλύθηκαν για την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη, τέφρα και υγρασία με τη χρήση του φασματογράφου εγγύς υπέρυθρου (NIR). Βρέθηκαν στατιστικώς σημαντικές διαφορές όσον αφορά την περιεκτικότητα του σπόρου σε πρωτεΐνη, τέφρα και υγρασία.
The purpose of this thesis was to investigate the effect of two different sowing ratios of intercropping grain legumes (two lentil varieties) and cereals (a bread wheat variety and an oat variety). The experiment was conducted at the farm of the University of Western Macedonia in Florina in the 2020-2021 growing season. In particular, grain legumes (Thessaly, and Elpida lentil varieties) and cereals, bread wheat (Yekora variety) and oat (Kassandra variety) were used. The experimental design used was the completely randomized with three replications. These species were intercropped in two seeding ratios (50:50 and 70:30, cereals : grain legumes), and in monoculture. In each experimental plot, six lines of five meters long were sown, of which the middle four were harvested. During the growing season, various observations were taken on morphological characteristics of the plants. After harvest, the seeds were analyzed for protein, ash and moisture content using the near-infrared (NIR) spectrophotometer. Statistically significant differences were found in terms of seed protein, ash and moisture content. | en_US |