Show simple item record

dc.contributor.advisorΛαζαρίδου, Θεανώ
dc.contributor.authorΣιαμπανόπουλος, Γεώργιος
dc.date.accessioned2024-10-10T07:10:21Z
dc.date.available2024-10-10T07:10:21Z
dc.date.issued2024-10
dc.identifier.urihttps://dspace.uowm.gr/xmlui/handle/123456789/4991
dc.descriptionΠανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίαςen_US
dc.description.abstractΣκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι η διερεύνηση της επίδρασης δυο διαφορετικών αναλογιών σποράς συγκαλλιέργειας εδώδιμων ψυχανθών (δύο ποικιλιών φακής) και σιτηρών (μιας ποικιλίας μαλακού σιταριού και μιας ποικιλίας βρώμης). Το πείραμα διεξήχθη στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα την καλλιεργητική περίοδο 2020-2021. Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν από τα εδώδιμα ψυχανθή (οι ποικιλίες φακής Θεσσαλία, και Ελπίδα) και από τα σιτηρά το μαλακό σιτάρι (ποικιλία Γεκόρα) και η βρώμη (ποικιλία Κασσάνδρα). Το πειραματικό σχέδιο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το πλήρως τυχαιοποιημένο με τρεις επαναλήψεις. Τα είδη αυτά συγκαλλιεργήθηκαν σε δύο αναλογίες σποράς (50:50 και 70:30, σιτηρά : ψυχανθή), και σε μονοκαλλιέργεια. Σε κάθε πειραματικό τεμάχιο σπάρθηκαν έξι γραμμές μήκους πέντε μέτρων, από τις οποίες συγκομίστηκαν οι τέσσερις μεσαίες. Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου πάρθηκαν διάφορες παρατηρήσεις για μορφολογικά χαρακτηριστικά των φυτών. Μετά τη συγκομιδή, οι σπόροι αναλύθηκαν για την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη, τέφρα και υγρασία με τη χρήση του φασματογράφου εγγύς υπέρυθρου (NIR). Βρέθηκαν στατιστικώς σημαντικές διαφορές όσον αφορά την περιεκτικότητα του σπόρου σε πρωτεΐνη, τέφρα και υγρασία. The purpose of this thesis was to investigate the effect of two different sowing ratios of intercropping grain legumes (two lentil varieties) and cereals (a bread wheat variety and an oat variety). The experiment was conducted at the farm of the University of Western Macedonia in Florina in the 2020-2021 growing season. In particular, grain legumes (Thessaly, and Elpida lentil varieties) and cereals, bread wheat (Yekora variety) and oat (Kassandra variety) were used. The experimental design used was the completely randomized with three replications. These species were intercropped in two seeding ratios (50:50 and 70:30, cereals : grain legumes), and in monoculture. In each experimental plot, six lines of five meters long were sown, of which the middle four were harvested. During the growing season, various observations were taken on morphological characteristics of the plants. After harvest, the seeds were analyzed for protein, ash and moisture content using the near-infrared (NIR) spectrophotometer. Statistically significant differences were found in terms of seed protein, ash and moisture content.en_US
dc.language.isogren_US
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίαςen_US
dc.subjectΨυχανθήen_US
dc.subjectΣιτηράen_US
dc.subjectΣυγκαλλιέργειαen_US
dc.titleΠεριεκτικότητα σε πρωτεϊνη καρπού μετά από συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών με δύο διαφορετικές αναλογίες σποράςen_US
dc.typeThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record