Η τεχνητή νοημοσύνη στο ευρωπαϊκό δίκαιο
Abstract
Η παρούσα ολοκληρωμένη εξερεύνηση εμβαθύνει στο περίπλοκο τοπίο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που περιβάλλει την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τις εφαρμογές της σε διάφορους τομείς. Ξεκινά με την ανάλυση των οδηγιών και των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την τεχνολογία πληροφοριών (ΤΠ), τον έλεγχο της στρατηγικής προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τεχνητή νοημοσύνη και τη διερεύνηση της ευθυγράμμισής της με το διεθνές δίκαιο. Τα ηθικά και νομικά προβλήματα που είναι εγγενή στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης εξετάζονται εξονυχιστικά, καλύπτοντας τις κοινωνικές επιπτώσεις, τα πλαίσια λογοδοσίας και τα δικαιώματα των πολιτών. Προχωρώντας προς τα εμπρός, ξετυλίγεται μια ανάλυση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, η οποία εξετάζει την επιρροή του στην πληροφορική, τη συμβατότητα του συστήματος και τα εμπόδια που παρουσιάζει.
Στη συνέχεια, η μελέτη μετατοπίζεται σε εφαρμογές πληροφορικής στη δημόσια διοίκηση, αποκαλύπτοντας τα οφέλη, τις προκλήσεις και τα σχετικά νομικά ζητήματα. Ομοίως, διερευνάται το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την πληροφορική στην υγεία και την ιατρική, παράλληλα με τα ηθικά και νομικά προβλήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης σε περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης. Το νομικό πλαίσιο για τα αυτόνομα οχήματα ελέγχεται εξονυχιστικά, μαζί με ανησυχίες για την ασφάλεια και τις προκλήσεις ευθύνης. Οι πραγματικές περιπτώσεις χρήσης σε όλους τους τομείς των μεταφορών και της αυτόνομης οδήγησης παρέχουν πρακτικές πληροφορίες.
Τέλος, στρέφεται η προσοχή στις εφαρμογές πληροφορικής στον χρηματοπιστωτικό τομέα, διευκρινίζοντας τους ρόλους τους στις τράπεζες και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το ρυθμιστικό τοπίο και τα προβλήματα και λύσεις που επικρατούν σε αυτό. Αυτός ο ενοποιημένος λόγος αποκαλύπτει τις πολυπλοκότητες, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη στα σύγχρονα ευρωπαϊκά και διεθνή νομικά και κοινωνικά πλαίσια.