dc.description.abstract | Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται την απόδοση σε καρπό μετά από συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών με δύο αναλογίες σποράς. Το πείραμα εγκαταστάθηκε στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στη Φλώρινα. Όσον αφορά τα σιτηρά, το φυτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν η ποικιλία Γεκόρα (μαλακό σιτάρι) και η ποικιλία Κασσάνδρα ( βρώμη), ενώ ως ψυχανθές χρησιμοποιήθηκε η φακή με τις ποικιλίες Σάμος, Ελπίδα και Θεσσαλία. Χρησιμοποιήθηκαν δύο αναλογίες σποράς, 70:30 και 50:50 και το πειραματικό σχέδιο ήταν το πλήρως τυχαιοποιημένο με τρεις επαναλήψεις. Μετά τη συγκομιδή μετρήθηκε η παραγόμενη ποσότητα σε κάθε πειραματικό τεμάχιο και έγινε η αναγωγή στο στρέμμα ώστε να βρεθεί η απόδοση σε καρπό σε κιλά ανά στρέμμα. Βρέθηκαν στατιστικώς σημαντικές διαφορές για τα δεδομένα που μετρήθηκαν.
In this thesis the intercropping of grain legumes with cereals (bread wheat and oats) with two different sowing ratio, was studying. The experiment took place at the university of western Macedonia in florina. In detail, the variety Yekora (bread wheat), the variety Kassandra (oat) and the varieties Samos, Elpida, Thessalia (lentil) were used. Two sowing ratio 70:30 (cereal:grain legumes) and 50:50 were used The experimental design was the completely randomized with three replications. After harvesting process the quantity produced from each experimental plot was measured and the yield/acre was calculated. Finally, statistically significant differences were found for the measured data. | en_US |