Show simple item record

dc.contributor.advisorΚασαπίδου, Ελένη
dc.contributor.authorΠόργιαζη, Δέσποινα
dc.date.accessioned2025-02-20T09:53:25Z
dc.date.available2025-02-20T09:53:25Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttps://dspace.uowm.gr/xmlui/handle/123456789/5457
dc.descriptionΠανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίαςen_US
dc.description.abstractΤο γάλα και τα παράγωγά του αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης διατροφής σε όλες τις ηλικίες, από την προϊστορική εποχή. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη ζωική προέλευση του γάλακτος που περιέχουν, τη μέθοδο παραγωγής τους και άλλα χαρακτηριστικά σε 4 βασικές κατηγορίες: γάλα, τυρί, γιαούρτι και ζυμούμενα προϊόντα, βούτυρα. Η πολυπλοκότητα της σύστασης του γάλακτος, η δυνατότητα ανάπτυξης διαφόρων κατηγοριών μικροοργανισμών και η ικανότητά του να μετατρέπεται σε προϊόντα με εντελώς διαφορετικές ιδιότητες και μακρά διάρκεια συντήρησης, έχουν καταστήσει τα γαλακτοκομικά ως μια πολύπλοκη και πολύτιμη διατροφική ομάδα. Στόχος της πτυχιακής αυτής εργασίας είναι η μελέτη της βιβλιογραφίας σε σχέση με τη διατροφική αξία διαφορετικών γαλακτοκομικών προϊόντων και η συνιστώμενη κατανάλωσή τους. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποδίδουν ενέργεια στο άτομο και περιέχουν πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα και υδατάνθρακες. Επίσης έχουν βιταμίνες και μέταλλα, ιδιαίτερα ασβέστιο και βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματος Β. Έχει υποτεθεί ότι λόγω των λιπαρών οξέων, το γάλα και τα γαλακτοκομικά επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ αρκετοί άνθρωποι εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη που περιέχουν. Έτσι η ημερήσια κατανάλωση μειώνεται. Ωστόσο, υπερισχύουν οι θετικές συνέπειές τους για τα άτομα: προστασία του πεπτικού και του ανοσοποιητικού και ανάπτυξη και ενδυνάμωση των οστών και των δοντιών. Στους ενήλικες, η κατανάλωση γαλακτοκομικών μειώνει κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων σοβαρών νόσων. Ως εκ τούτου, είναι σημαντική η πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων με ενδεδειγμένη ημερήσια κατανάλωση 2-4 μερίδες. Η παρούσα εργασία αναλύει τα διατροφικά οφέλη της ομάδας των γαλακτοκομικών προϊόντων και καταγράφει την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για ενήλικες και παιδιά, ώστε να βελτιωθεί και να προασπιστεί η υγεία. Milk and its derivatives have been an indispensable part of the human diet in all ages, since prehistoric times. Dairy products are categorized according to the animal origin of the milk they contain, their production method and other characteristics into 4 main categories: milk, cheese, yogurt and fermented products, butter. The complexity of the composition of milk, the growth of various categories of microorganisms and its ability to be transformed into products with completely different properties and a long shelf life, have made dairy products a complex and valuable nutritional group. The aim of this thesis is to study the literature in relation to the nutritional value of different dairy products and their recommended consumption. Dairy products provide energy to the individual and contain proteins, fatty acids and carbohydrates. They also have vitamins and minerals, especially calcium and vitamins mainly of the B complex. It has been hypothesized that due to the fatty acids, milk and dairy products affect the cardiovascular system, while several people show intolerance to the lactose they contain. Thus the daily consumption is reduced. However, their positive consequences for individuals prevail: digestive and immune protection and development and strengthening of bones and teeth. In adults, dairy consumption reduces the risk of cardiovascular disease and other serious diseases. Therefore, it is important to consume dairy products with an appropriate daily consumption of 2-4 portions. This paper analyzes the nutritional benefits of the dairy product group and lists the recommended daily intake for adults and children to improve and protect health.en_US
dc.language.isogren_US
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίαςen_US
dc.subjectΓάλαen_US
dc.subjectΤυρίen_US
dc.subjectΓιαούρτιen_US
dc.subjectΖυμούμενα προϊόνταen_US
dc.titleΔιατροφική αξία γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντωνen_US
dc.typeThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record