dc.description.abstract | Οι βιταμίνες είναι μέρος της ομάδας των θρεπτικών συστατικών. Κάποια από αυτά είναι οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες. Οι υδατάνθρακες και τα λίπη είναι πηγές ενέργειας ενώ οι πρωτεΐνες αποτελούν την μεγαλύτερη οργανική ουσία του αίματος. Οι βιταμίνες είναι οργανικές χημικές ενώσεις με μεγάλη σημαντικότητα οι οποίες χωρίζονται σε λιποδιαλυτές και υδατοδιαλυτές. Υπάρχουν και κάποιες ενώσεις, οι προβιταμίνες, που μετατρέπονται σε βιταμίνες με χημική μεταβολή. Η ανακάλυψη τους ξεκίνησε τον 20ο αιώνα με την μεγάλη συμβολή του Funk, στην ονομασία τους. Άλλοι επιστήμονες που συνείσφεραν με τα πειράματα τους είναι οι Hopkins, Lind και Eijkmann. Αν η βιταμίνη είναι σε έλλειψη στον οργανισμό του ζώου ονομάζεται πενία και προκαλεί πολλές συνέπειες στην υγεία του ενώ αν είναι σε υπερβολική ποσότητα, τότε λέγεται υπερβιταμίνωση που εξίσου εμφανίζει προβλήματα. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η κατανόηση της χρήσης των βιταμινών και των αρνητικών αποτελεσμάτων που δημιουργούν οι ελλείψεις τους στα παραγωγικά ζώα.
Vitamins are part of the nutrients group. Some of the nutrients are carbohydrates, fats and proteins. Carbohydrates and fats are energy sources and proteins are the biggest organic substance of blood. Vitamins are important organic chemical compounds that separated in fat-soluble and water-soluble. There are some other compounds, provitamins, which can behave like vitamins with some chemical change. The discovery of vitamins started in the 20th century with a big impact of Funk in their naming. Other scientists like Hopkins, Lind and Eijkmann helped too with their experiments. If a vitamin is not enough in the organism of an animal is called a deficiency and cause many consequences in its health and if it is too much, it called hypervitaminosis which is also cause problems on animals. The purpose of this thesis is to understand the use of vitamins and the negative results of each deficiency on farm animals. | en_US |