dc.description.abstract | Στην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετήθηκε η επίδραση δύο σχημάτων διαμόρφωσης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών ροδακινιάς, ποικιλίας Platibelle. Για τον σκοπό αυτό, επιλέχθηκαν 8 δένδρα ροδακινιάς από κάθε σύστημα διαμόρφωσης (γραμμικό (2D) σύστημα και κύπελλο (Open Vase)). Στη συνέχεια επιλέχθηκαν 2 βαθμοί αραιώματος -50 φύλλα ανά καρπό και 20 φύλλα ανά καρπό- και 4 επαναλήψεις για κάθε βαθμό αραιώματος. Στο στάδιο συλλεκτικής ωριμότητας συγκομίστηκαν οι επιλεγμένοι καρποί και μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο. Έπειτα από σύγκριση των αποτελεσμάτων των δύο σχημάτων παρατηρήθηκε μεγαλύτερο βάρος καρπών στο κύπελλο και συγκεκριμένα, στον βαθμό αραιώματος 20 φύλλων ανά καρπό. Επίσης, διαπιστώθηκε μεγαλύτερος ρυθμός παραγωγής CO2 σε καρπούς που προέρχονταν από το κύπελλο. Όσον αφορά το γραμμικό (2D) σύστημα, παρατηρήθηκε υψηλότερο ποσοστό ξηρού βάρους και είχε τον πρώτο λόγο ως προς την συνεκτικότητα σάρκας των καρπών, ανεξαρτήτου βαθμού αραιώματος, αλλά και στα ποσοστά Διαλυτών Στερεών Συστατικών με το βαθμό αραιώματος 20 φύλλων ανά καρπό να κάνει την διαφορά. Επιπλέον, το αραίωμα 20 φύλλων ανά καρπό παρουσίασε τις υψηλότερες τιμές της Ογκομετρούμενης Οξύτητας καρπών και στα δύο σχήματα διαμόρφωσης. Οι δείκτες χρωμάτων και επιδερμίδας δεν παρουσίασαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο συστημάτων.
In this thesis, the effect of two training systems on the qualitative characteristics of peach fruits, variety Platibelle, was studied. For this purpose, 8 peach trees were selected from each training system (linear (2D) system and open vase system). Two thinning levels were then selected – 50 leaves per fruit and 20 leaves per fruit – with 4 repetitions for each thinning level. At the harvest maturity stage, the selected fruits were collected and transferred to the laboratory. After comparing the results of the two systems, greater fruit weight was observed in the open vase system, particularly at the thinning level of 20 leaves per fruit. Additionally, a higher CO2 production rate was found in fruits from the open vase system. Regarding the linear (2D) system, a higher percentage of dry weight was observed, and it dominated in terms of fruit flesh firmness, regardless of thinning level, as well as in the percentage of Soluble Solid Content, with the 20 leaves per fruit thinning level making the difference. Furthermore, the 20 leaves per fruit thinning level showed the highest values of fruit Titratable Acidity in both training systems. Color and skin indices did not show significant differences between the two systems. | en_US |