dc.description.abstract | Τα σιτηρά είναι τα πρώτα φυτά τα οποία καλλιέργησε ο άνθρωπος και τα ίχνη των περισσοτέρων χάνονται στα βάθη της προϊστορίας. Ακόμη και σήμερα τα σιτηρά εξακολουθούν να διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια γεωργία και τα προϊόντα τους αποτελούν τη βάση της διατροφής όλης της ανθρωπότητας καθώς και των περισσότερων οικόσιτων ζώων. Αυτό οφείλεται στο ότι είναι τροφές υψηλής ενεργειακής αξίας, ενώ και η πρωτεϊνική τους αξία είναι αρκετά καλή.
Ο σκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι η αξιολόγηση των υψηλό-αποδοτικών και χαμηλό-αποδοτικών επιλογών σίκαλης προερχόμενων από την εμπορική ποικιλία DUKATO σε συνθήκες πυκνής σποράς, οι οποίοι επιλέχθηκαν την προηγούμενη χρονιά εφαρμόζοντας τη μη επαναλαμβανόμενη κυψελωτή μεθοδολογία.
Το πειραματικό μέρος της πτυχιακής μας διεξήχθη στο αγρόκτημα του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Αρχικά έγινε προετοιμασία του σπόρου, λίπανση του αγρού και σπορά σε κυψελωτό πειραματικό σχέδιο ενός μόνο γενοτύπου. Μετά το φύτρωμα και καθ’ όλη την διάρκεια του βιολογικού κύκλου των φυτών πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες ( σκάλισμα, λίπανση κτλ. ). Στον αγρό έλαβαν χώρα διάφορες μετρήσεις ανάλογα με το στάδιο των φυτών. Πιο συγκεκριμένα, μετρήθηκε η απόδοση των φυτών στο στάδιο της φυσιολογικής ωρίμανσης, το βάρος 1000 κόκκων, το εκατολιτρικό βάρος, η περιεκτικότητα του σπόρου σε πρωτεΐνη και υγρασία, η περιεκτικότητα της χλωροφύλλης και ο φθορισμός της χλωροφύλλης.
Από την αξιολόγηση των υψηλό-αποδοτικών και χαμηλό-αποδοτικών επιλογών προερχόμενων από την εμπορική ποικιλία DUKATO σε συνθήκες πυκνής σποράς διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ανταπόκριση στην επιλογή καθώς τόσο οι χαμηλό-αποδοτικοί όσο και οι υψηλό-αποδοτικοί γενότυποι διατήρησαν την παραγωγικότητά τους. Επιπλέον, από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι τα υλικά παρουσίασαν στατιστικώς σημαντικές διαφορές ως προς το 100 λιτρικό βάρος και την περιεκτικότητα του σπόρου σε υγρασία, όχι όμως ως προς την περιεκτικότητα του σπόρου σε πρωτεΐνη, ως προς το βάρος 1000 κόκκων, την περιεκτικότητα των φύλλων σε χλωροφύλλη καθώς και τον φθορισμό της χλωροφύλλης.
Grain is the first plant that man cultivated and it can be traced back to prehistoric times. Even today grain continuous to play an important role in the world’s agriculture and its products compose the base for human nutrition and most domestic animals. This is due to the fact that they are high in energy value and their protein is quite good.
The purpose of this thesis is to evacuate the high-yield and the low-yield choices of grain from the commercial selection variety DUKATO in thick sowing conditions which were chosen from the previous year and the repeated honeycomb methology was applied.
The experimental part of our thesis took place at the farm of the agricultural department of the University of West Macedonia. First, the seeds were prepared, the land was fertilized and sowing in honeycomb experimental plan of one genotype. After the sprout and during the biological cycle of the plants, all the necessary cultivating needs were taken care of (hoeing, ploughing), fertilizing etc. Different measurement were taken according to the size of the plants, specifically the results of the plants were measured at the normal maturity, the weight of 1000 grain (speck), the hectoliter weight, the content of the seed in protein and humidity, the content of the chlorophyl and the fluorescence of the chlorophyl.
From the evaluation of the high-yield and low-yield choices from the commercial selection DUKATO in thick sowing conditions, we discovered that there was a response in the choices as the low-yield and high-yield genotype maintained their productivity. Additionally, from the analysis at the results arose that the materials showed statistically important differences as to hectoliter weight and the content of the seed in humidity, but not in the content of the seed in protein, as to the 1000 grain, the content of the leaves in chlorophyll and the fluorescence of the chlorophyll. | en_US |