dc.description.abstract | Τα σιτηρά είναι βασικά δημητριακά που αποτελούν κύρια πηγή τροφής για τον άνθρωπο και για τα ζώα. Περιλαμβάνουν κατηγορίες όπως το σιτάρι, το κριθάρι, το καλαμπόκι και τη σίκαλη. Αυτά τα φυτά καλλιεργούνται παγκοσμίως και διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην αγροτική οικονομία και τη διατροφή. Η καλλιέργεια σιτηρών απαιτεί συγκεκριμένες κλιματικές και εδαφικές συνθήκες, καθώς και κατάλληλες τεχνικές καλλιέργειας και διαχείρισης. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν η αξιολόγηση χαμηλό-αποδοτικών επιλογών σίκαλης προερχόμενων από παραδοσιακό πληθυσμό με καταγωγή από τη Βεύη Φλώρινας.
Στο θεωρητικό περιεχόμενο της εργασίας γίνεται λόγος στην καταγωγή των σιτηρών γενικά και συγκεκριμένα στην σίκαλη, στις χρήσεις της, στην καλλιέργειά της τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εγχώριο επίπεδο, στα μορφολογικά της χαρακτηριστικά, στην διαδικασία αύξησης και ανάπτυξης της. Έπειτα, αναλύονται οι καλλιεργητικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται, καθώς και οι εχθροί και οι ασθένειες που την προσβάλουν. Ακόμη, αναφέρεται η μεγάλη σημασία των θρεπτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών.
Τέλος, το πειραματικό μέρος της πτυχιακής μας αναφέρεται στην αξιολόγηση των χαμηλό-αποδοτικών επιλογών σίκαλης παραδοσιακού πληθυσμού της σίκαλης στην περιοχή της Βεύης σε συνθήκες αραιής σποράς. Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σημαντική παραλλακτικότητα μεταξύ των επιλεγέντων υλικών τόσο για την απόδοση όσο και για τα συστατικά αυτής (μήκος στάχυ με και χωρίς άγανα, αριθμός αδελφιών, αριθμός σταχυδίων ανά στάχυ και βάρος 100 κόκκων). Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση στην επιλογή καθώς οι αποδόσεις των χαμηλό-αποδοτικών γενοτύπων δεν υστερούσαν σε σχέση με αυτές του αρχικού πληθυσμού. Για πιο ολοκληρωμένη απάντηση απαιτείται πειραματισμός σε πυκνή σπορά για τους υπό μελέτη γενοτύπους, την επόμενη χρονιά.
Cereals are basic cereals that are a major source of human food and animal feed. They include categories such as wheat, barley, corn and rye. These plants are cultivated worldwide and play a critical role in agricultural economy and nutrition. Grain cultivation requires specific climatic and soil conditions, as well as appropriate cultivation and management techniques. They face challenges such as diseases and pests, while advances in agriculture and sustainable farming practices are important to improve productivity and quality. The purpose of this thesis was the evaluation of low yielding selections derived from a traditional populationof rye originating from Vevi Florina.
In the theoretical content of the specific work, the origin of grains in general and rye in particular, its uses, its cultivation both globally and domestically, its morphological characteristics, its growth and development process are discussed. Then, the cultivation techniques used are analyzed, as well as the enemies and diseases that attack the rye. Furthermore, the great importance of the nutritional and quality characteristics is mentioned.
Finally, from the analysis of the data it was found that there is significant variability between the selected materials both for yield and its components (length of spikes with and without awns, number of tillers, number of spikelets per spike,1000-grain weight). In addition it was found that there is no response to selection as the yield of the low yielding genotypes did not lag behind those of the original population. For a clearer answer experimentation in dense conditions is required for the genotypes under study inthe next year. | en_US |