Διατροφικές συνήθειες των νηπίων: το δεκατιανό στο νηπιαγωγείο
Abstract
Η διατροφή στην παιδική ηλικία είναι πολύ σημαντική καθώς μπορεί να επηρεάζει την υγεία των παιδιών και να έχουν προβλήματα στην ανάπτυξη τους αλλά και στην μετέπειτα ζωή τους. Η συγκεκριμένη εργασία έχει ως στόχο τη διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών προσχολικής ηλικίας.
Στην έρευνα συμμετείχαν 20 νήπια από το 8ο ολοήμερο Νηπιαγωγείο της Φλώρινας. Για να συγκεντρωθούν τα δεδομένα της έρευνας πραγματοποιήθηκε παρατήρηση και καταγραφή σε ένα ημερολόγιο καθημερινής καταγραφής των γευμάτων που έφερναν τα νήπια από το σπίτι στο σχολείο. Συμπληρώθηκαν 25 διατροφικά ημερολόγια ένα για κάθε νήπιο που συμμετείχε στην έρευνα. Έπειτα κατατίθενται τα διατροφικά ημερολόγια των νηπίων, όπου έγινε μια ανάλυση των γευμάτων τους σε διαγράμματα.
Παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές ως προς τα διατροφικά προφίλ των νηπίων. Ωστόσο τα αποτελέσματα έδειξαν συνολικά τα ποσοστά των τροφών με πολύ λίπος, ζάχαρη ή αλάτι και ψωμί με δημητριακά ήταν υψηλά καθώς υπήρχαν στην καθημερινή προτίμηση των νηπίων έναντι των άλλων διατροφικών ομάδων.
Τέλος, οι παράγοντες που επηρεάσουν τις διατροφικές συνήθειες των νηπίων είναι τόσο το οικογενειακό όσο και το κοινωνικό τους περιβάλλον. Σύμφωνα με την βιβλιογραφία ένας τέτοιος παράγοντας είναι και το νηπιαγωγείο, το οποίο πρέπει να ενισχύει τη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών από τη μικρή ηλικία. Απο την συγκεκριμένη έρευνα προκύπτει η αναγκή παρέμβασης του νηπιαγωγείου για τη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών. Nutrition in early childhood is very important as it can affect children’s health and have problems in their development but also in later life. The specific study aims investigating the eating habits of preschool children in Greece.
The participants of the study were 20 children fron the 8th day Kindergarten in Florina. To gather the survey data, a daily diary recording of the meals brought by the children from home to school was observed and recorded. 25 diary calendars were completed one for each child who participating in the survey. Then the infant diaries of the children are deposited, where their meals are analyzed on charts.
Significant differences in the nutritional profiles of children were observed. However, the results showed overall that the percentage of foods with high fat, sugar or salt and cereal bread was high as they were present in the daily preference of children compared to other diets.
Finally, the factors that affect the eating habits of children are both their family and their social environment. According to the literature, such a factor is also the Kindergarten, which should enhance the formation of children’s eating habits from an early age. This research revals the need for Kindergarten intervention to shape eating habits.