Στάσεις και αντιλήψεις των εκπαιδευτικών αναφορικά με τα συμπεριφορικά προβλήματα μαθητών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα και τις στρατηγικές αντιμετώπισης
Abstract
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των γνώσεων, των στάσεων και των αντιλήψεων των εκπαιδευτικών αναφορικά με τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα. Συγκεκριμένα, εξετάζεται ο τρόπος προσέγγισης των μαθητών με ΔΕΠ-Υ, η συνεργασία των εκπαιδευτικών με τους γονείς των παιδιών και με εξειδικευμένους φορείς και υπηρεσίες, οι δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, όπως αυτές γίνονται αντιληπτές από τον εκπαιδευτικό, αλλά και οι δυσκολίες, που συναντούν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες κατά την εκπαιδευτική διαδικασία και συλλέγονται στοιχεία αναφορικά με τα συναισθήματα, που διακινούνται στους εκπαιδευτικούς μέσω της επαφής τους με μαθητές με ΔΕΠ-Υ. Προσδιορίζονται οι μέθοδοι και οι στρατηγικές, που επιλέγονται για την αντιμετώπιση των δυσκολιών, που προκύπτουν στην τάξη από τους εκπαιδευτικούς μαθητών με ΔΕΠ-Υ και καταγράφεται η άποψή τους για την καταλληλότητα του εκπαιδευτικού συστήματος για τους μαθητές αυτούς, αλλά και για την επάρκεια της επιμόρφωσης που λαμβάνουν οι ίδιοι γύρω από ζητήματα, που άπτονται της διαταραχής. Στην έρευνα συμμετείχαν 131 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στους οποίους χορηγήθηκε ερωτηματολόγιο, που διερευνούσε τα παραπάνω ζητήματα. Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε, ότι οι εκπαιδευτικοί είναι επαρκώς ενήμεροι στην πλειονότητά τους, ως προς τη διαταραχή, θετικά διακείμενοι απέναντι στους μαθητές με ΔΕΠ-Υ σε θέση να εφαρμόσουν μια ευρεία γκάμα στρατηγικών κατά την διδασκαλία, διαθέσιμοι να συνεργαστούν με γονείς και ειδικούς και να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα περαιτέρω κατάρτισης, προκειμένου να επιτευχθεί πληρέστερη κατανόηση της διαταραχής και ενίσχυση των δεξιοτήτων τους με στόχο την αντιμετώπιση των δυσχερειών των μαθητών, όπως αυτές εκδηλώνονται στην τάξη.
The purpose of this study is the investigation of the teachers’ knowledge, attitudes and perceptions regarding the Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder. In particular, it examines the way teachers approach students with ADHD, the cooperation between teachers and students’ parents and special institutions and services, the students’ difficulties as they are perceived by the teachers, the difficulties encountered by the participants in the educational process and their feelings through the contact with students with ADHD. Methods and strategies chosen by the teachers in order to address the difficulties encountered in the classroom are specified. Finally, their opinion on the suitability of the educational system for these students and the adequacy of their training around issues of the disorder is investigated. The survey involved 131 primary school teachers who were administered a questionnaire about the above mentioned issues. The data analysis showed that the majority of the participants are sufficiently aware of the disorder, they are sympathetic towards the students with ADHD, they are able to implement a wide range of strategies in teaching and are available to cooperate with parents and experts and participate in training programmes in order to achieve a better understanding of the disorder and enhance their skills to meet the students’ difficulties as they occur in the classroom.