dc.description.abstract | H οργάνωση των επιχειρήσεων και η δυναμική που αναπτύσσεται στο εσωτερικό τους, είναι πολύπλοκο φαινόμενο, με το οποίο ασχολούνται αρκετοί επιστημονικοί κλάδοι όπως: η διοίκηση επιχειρήσεων, η βιομηχανική κοινωνιολογία, η πολιτική επιστήμη, η ψυχολογία κ.α. (Μπατσίας, Μπλέσιος, Ναξάκης, κ.α. 2008 σελ.23). Η ικανοποίηση στην εργασία απασχολεί τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τις επιχειρήσεις. Είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα στην οργανωτική και βιομηχανική ψυχολογία (Κάντας 1998).
Ο όρος “βιομηχανική” έχει επικρατήσει διεθνώς, λόγω της σύνδεση του όρου με την βιομηχανική επανάσταση και την απαρχή των εργασιακών σχέσεων. Στην Ελλάδα οι εργασιακές σχέσεις, προσδιορίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας του εργατικού δικαίου και την αρμοδιότητα ελέγχου έχει το σώμα επιθεώρησης εργασίας. (Montana J.P., Charlnov H.B., 2011).
Η βιομηχανική ψυχολογία, μελετά τις επιδράσεις του ατόμου στον χώρο εργασίας, με στόχο την βελτίωση των σχέσεων και την αύξηση της αποδοτικότητας (Καλούρη,1998). Ο Κάντας (1998), αναφέρει ότι η ανερχόμενη κοινωνική ψυχολογία, εξετάζει τις σχέσεις των ατόμων μέσα στις ομάδες και τον τρόπο που επιδρούν μεταξύ τους, εντός των οργανισμών (Κάντας 1998, σελ,38). Ο Lemoine, όταν αναφέρει τον όρο βιομηχανική ψυχολογία, επικεντρώνεται στην οργανωσιακή συμπεριφορά και στο περιβάλλον της εργασίας (Lemoine 2003). Η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία συντάσσεται στα πλαίσια της διοικητικής επιστήμης και τεχνολογίας, της σχολής οικονομικών επιστημών του προγράμματος διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, επικοινωνίας και ηγεσίας... | en_US |