Show simple item record

dc.contributor.advisorΤσακίρης, Ιωάννης
dc.contributor.authorΠανούση, Ηλιάνα Αντωνία
dc.date.accessioned2023-09-27T09:37:40Z
dc.date.available2023-09-27T09:37:40Z
dc.date.issued2023-09-27
dc.identifier.urihttps://dspace.uowm.gr/xmlui/handle/123456789/4104
dc.descriptionΠανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίαςen_US
dc.description.abstractΣτην παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε εφαρμογή συστήματος διασφάλισης υγιεινής τροφίμων HACCP σε οινοποιείο, του οποίου οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία. Αρχικά, αναφέρθηκαν οι έννοιες της ποιότητας και οι βασικές ορολογίες σχετικά με την ποιότητα και τη διαχείριση ποιότητας. Στην συνέχεια, αναλύθηκε ο ορισμός του συστήματος HACCP και έγινε μία σύντομη ιστορική αναφορά στην εξέλιξη και στους στόχους που προσδοκούμε από την εφαρμογή του. Καταγράφηκαν τα Προαπαιτούμενα Προγράμματα που πρέπει να διαθέτει η επιχείρηση για την διατήρηση του κατάλληλου υγιεινού περιβάλλοντος σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, όπως η Ορθή Υγιεινή Πρακτική (GHP), η Ορθή Βιομηχανική Πρακτική (GMP), η εκπαίδευση, ο έλεγχος χημικών κινδύνων και άλλων Προαπαιτούμενων Προγραμμάτων. Επιπλέον, αναλύθηκαν οι επτά βασικές αρχές του HACCP και τα είδη των κινδύνων, καθώς και ο διαχωρισμός τους σε φυσικούς, χημικούς και μικροβιολογικούς. Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η εφαρμογή του συστήματος HACCP στο οινοποιείο. Τέλος, με βάση το διάγραμμα ροής της παραγωγικής διαδικασίας, πραγματοποιήθηκε η ανάλυση κινδύνων σε κάθε στάδιο, καθορίζοντας τα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου (Critical Control Points - CCPs).en_US
dc.language.isogren_US
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίαςen_US
dc.subjectΟίνοςen_US
dc.subjectHACCPen_US
dc.subjectΟινοποιείοen_US
dc.titleΕφαρμογή συστήματος HACCP σε οινοποιείοen_US
dc.typeThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record