dc.description.abstract | Η παρούσα εργασία αξιολογεί επιλογές σίκαλης Βεύης υψηλής και χαμηλής απόδοσης σε συνθήκες πυκνής σποράς στην Ελλάδα. Αφού πρωτίστως στο πρώτο μέρος γίνεται μια συνοπτική βιβλιογραφική περιγραφή για τη σίκαλη και την καλλιέργεια της στην Ελλάδα, στη συνέχεια μελετάται η προσφορά και παραγωγή στη Διεθνή αγορά ανά χώρα, την εσωτερική κατανάλωση και τις εξαγωγές καθώς και η κατεύθυνση της παραγωγής, η ζήτηση και οι τιμές. Στο δεύτερο πειραματικό μέρος γίνεται αναφορά για το πειραματικό αγρό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Φλώρινας, του τμήματος Γεωπονίας της σχολής γεωπονικών επιστημών. (Randomized Complete Block Design). Το φυτικό υλικό αποτελούνταν από επιλεγόμενους γενοτύπους (υψηλό-αποδοτικoύς, χαμηλό-αποδοτικούς) καθώς και τον αρχικό πληθυσμό από τον οποίο προέκυψαν οι επιλογές (ντόπιο πληθυσμό σίκαλης από τη Βεύη Φλώρινας με την επωνυμία Παπαρούσης), καθώς και από μια εισαγόμενη εμπορική ποικιλία με την επωνυμία Ducato. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του πειράματος μετρήθηκαν διάφορα αγροκομικά, φυσιολογικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, στα υπό αξιολόγηση υλικά και η στατιστική ανάλυση έδειξε την ύπαρξη σημαντικών διαφορών στα περισσότερα από αυτά.
This paper analyzes the study and evaluation of high- and low-yielding Vevi rye selections under dense seed conditions in Greece. After a brief description of rye and its cultivation in Greece is firstly made, the supply and production in the International market by country, internal consumption and exports as well as the direction of production, demand and prices are studied. In the second experimental part, reference is made to the experimental field of the University of Western Macedonia, Florina, of the Department of Agriculture, Faculty of Agricultural Sciences. The field was sown with different varieties of rye, where a complete randomized design was made. The plant material consisted of selected genotypes from a local rye population from Vevi Florina, as well as from the original population with the name Paparousis, and an imported commercial variety with the name Ducato. Then, during the experiment various agronomic, physiological and quality characteristics were measured. The statistical analysis showed the existence of statistically significant differences in most of them. | en_US |