Οι επιπτώσεις του μύκητα Verticillium dahliae στην καλλιέργεια της ελιάς
Abstract
Η Βερτισιλλίωση (Verticillium dahliae Kleb.) αποτελεί μια από τις πλέον καταστροφικές ασθένειες που προσβάλλει την καλλιέργεια της ελιάς (Olea europaea L. subsp. europaea var. europaea). Ο αποτελεσματικός έλεγχός της βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε στρατηγικές ολοκληρωμένης διαχείρισης. Τα συστήματα ελαιοκαλλιέργειας υφίστανται σημαντικές αλλαγές (π.χ. ελαιώνες υψηλής πυκνότητας) με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας. Ο αντίκτυπος αυτών των αλλαγών στη βιολογία του εδάφους και τη συχνότητα/σοβαρότητα των ζωικών εχθρών και ασθενειών της ελιάς δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί επαρκώς. Απαιτείται πλήρης κατανόηση της βιολογίας του παθογόνου και των πληθυσμών του, των επιδημιολογικών παραγόντων που συμβάλλουν στην επιδείνωση της ασθένειας, των υποκείμενων μηχανισμών ανεκτικότητας/αντοχής και της συμμετοχής της μικροχλωρίδας που σχετίζεται με την ελιά στην υγεία των ελαιόδεντρων. Αυτή η γνώση θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων μέτρων ελέγχου για την αντιμετώπιση της νόσου σε περιοχές όπου υπάρχει το παθογόνο ή για τον αποκλεισμό του από περιοχές απαλλαγμένες από V. dahliae. Αυτή η ανασκόπηση συγκεντρώνει τις πιο πρόσφατες προόδους που έχουν επιτευχθεί για την κατανόηση του συστήματος αλληλεπίδρασης ελαιόδεντρου-παθογόνου, καθώς και στα προτεινόμενα μέτρα για την αποτελεσματική διαχείριση της ασθένειας. Τέλος, επισημαίνονται πτυχές όπως η μοριακή βάση της αλληλεπίδρασης ξενιστή-παθογόνου, ο εντοπισμός νέων παραγόντων βιολογικής καταπολέμησης, η εφαρμογή προσεγγίσεων ‘-omics’ για την αποκάλυψη της βάσης της ανοχής σε ασθένειες και η χρήση τεχνολογίας τηλεπισκόπησης για την έγκαιρη ανίχνευση προσβολών παθογόνων.
Verticillium wilt (Verticillium dahliae Kleb.) is one of the most devastating diseases affecting olive (Olea europaea L. subsp. europaea var. europaea) crop. Its effective control principally relies on integrated management strategies. Olive cultivation systems are experiencing important changes (e.g., high-density olive grooves) aiming at improving productivity. The impact of these changes on soil biology and the incidence/severity of olive pests and diseases has not yet been sufficiently highlighted. A comprehensive understanding of the biology of the pathogen and its populations, of the epidemiological factors contributing to exacerbating the disease, the underlying mechanisms of tolerance/resistance, and the involvement of the olive-associated microbiota in the tree’s health is essentially needed. This knowledge will be instrumental for the development of more effective control measures for effective management of the disease in regions where the pathogen is present, or to exclude it from V. dahliae-free areas. This review compiles the most recent advances achieved to understand the olive-V. dahliae interactions as well as measures to control the disease. Aspects such as the molecular basis of the host–pathogen interaction, the identification of new biocontrol agents, the implementation of “-omics” approaches to unravel the basis of disease tolerance, and the utilization of remote sensing technology for the early detection of pathogen attacks are also highlighted.