Μορφολογικά χαρακτηριστικά μιγμάτων συγκαλλιέργειας εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών με δύο συστήματα σποράς
View/ Open
Date
2024-09Author
Γούλας, Κωνσταντίνος
Παπαζούδης, Τριαντάφυλλος
Metadata
Show full item recordAbstract
Στην συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία περιγράφονται τα μορφολογικά χαρακτηριστικά μιγμάτων συγκαλλιέργειας εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών με δύο συστήματα σποράς. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονιάς στην Φλώρινα. Χρησιμοποιήθηκε το πλήρως τυχαιοποιημένο πειραματικό σχέδιο με τρείς επαναλήψεις. Από τα εδώδιμα ψυχανθή χρησιμοποιήθηκε η φακή με δυο ποικιλίες (Θεσσαλία, Ελπίδα) και από τα εδώδιμα σιτηρά το μαλακό σιτάρι ποικιλία Γεκόρα και η βρώμη ποικιλία Κασσάνδρα. Τα είδη αυτά καλλιεργήθηκαν σε μονοκαλλιέργεια και σε συγκαλλιέργεια με δύο συστήματα σποράς μικτή σπορά ψυχανθών και σιτηρών επί της γραμμής και σε εναλλασσόμενες γραμμές. Σε κάθε πειραματικό τεμάχιο σπάρθηκαν 6 γραμμές εκ των οποίων συγκομίστηκαν οι 4 μεσαίες. Στο πείραμα πριν την εγκατάσταση εφαρμόστηκε μόνο βασική λίπανση. Στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου πάρθηκαν διάφορες παρατηρήσεις όσον αφορά τα μορφολογικά χαρακτηριστικά όπως το ύψος Μαρτίου, η άνθιση, το τελικό ύψος, ο αριθμός στάχυων/γραμμή, και οα ριθμός λοβών/γραμμή. Βρέθηκαν στατιστικώς σημαντικέςδιαφορές για όλα τα μορφολογικά χαρακτηριστικά που μετρήθηκαν.
In this thesis, the morphological characteristics of grain legumes intercropped with cereals in two spatial arrangements are studied. The experiment was carried out at the farm of the University of Western Macedonia in Florina. A completely randomized experimental design with three replications was used. From the grain legumes, two varieties of lentils (Thessalia, Elpida) were used, and from the cereals the bread wheat cultivar Yekora and the oat cultivar Kassandra were used. These species were cultivated in monoculture and in intercropping with two sowing systems of mixed sowing of legumes and cereals on the same line and in 1:1 alternating lines. In each experimental plot, six rows five meters long were sown, while the four inner were harvested. Only basic fertilization was applied. The crop was kept free of weeds by hand hoeing. During the growing season, various morphological traits were measured such as height after tillering, the blooming, the final height, the number of spikes/line, and number of pods/line. Statistically significant differences were found for all morphological characteristics measured.