Υγιεινή και ασφάλεια σε μονάδα επεξεργασίας σφάγιων ορνιθιών
Abstract
Η Πτηνοτροφία στη χώρα μας αποτελεί ένα πολύ δυναμικό κλάδο. Στόχοι της είναι η παραγωγή κρέατος και αυγών. Μεταξύ των κύριων εκτρεφομένων ειδών πτηνών στην Ελλάδα είναι οι όρνιθες, οι πάπιες, οι χήνες, οι πέρδικες και οι φασιανοί. Ωστόσο, από τα προαναφερθέντα εκτρεφόμενα είδη, μεγαλύτερη οικονομική αξία παρουσιάζουν οι όρνιθες, και μάλιστα για το λόγο αυτό η έννοια Πτηνοτροφία είναι ταυτόσημη με εκείνη της Ορνιθοτροφίας.
Το θέμα της παρούσας εργασίας είναι «κανόνες υγιεινής και ασφάλειας σε μονάδα επεξεργασίας νωπών κοτόπουλων και παρασκευασμάτων του». Είναι γεγονός πως η υγιεινή και η ασφάλεια σε μια μονάδα επεξεργασίας σφαγίων ορνιθιών είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων.
Στα κεφάλαια που ακολουθούν θα γίνει λόγος για τις βασικές αρχές της υγιεινής σε μια μονάδα που επεξεργάζεται πουλερικά. Στη συνέχεια, θα γίνει λόγος για τους κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να τηρεί το προσωπικό. Ανάμεσα σε αυτούς είναι το πλύσιμο χεριών και η χρήση προστατευτικών ενδυμάτων. Τέλος, θα αναφερθεί εκτενώς το ζήτημα της καθαριότητας του εξοπλισμού, καθώς και ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση του προσωπικού.