Αντιλήψεις των εκπαιδευτικών και των μαθητών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης για την αειφορική διατροφή
Abstract
Το αντικείμενο της έρευνας είναι η διερεύνηση αντιλήψεων τόσο εκπαιδευτικών όσο και μαθητών υποχρεωτικής εκπαίδευσης για την αειφορική διατροφή. Αναλυτικότερα στόχος είναι να καταγραφούν οι αντιλήψεις και οι ιδέες των εκπαιδευτικών και των μαθητών για ζητήματα όπως είναι η υγιεινή διατροφή, ο κύκλος ζωής των τροφίμων, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διατροφής, η υπερκατανάλωση και σπατάλη των τροφίμων. Για την καταγραφή των απόψεων των εκπαιδευτικών χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο κλειστών και ανοιχτών ερωτήσεων, ενώ για την καταγραφή των ιδεών των μαθητών επίσης αξιοποιήθηκε ειδικά διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο. Η ανάλυση των δεδομένων έγινε ποσοτικά στην περίπτωση των εκπαιδευτικών και ποιοτικά στην περίπτωση των μαθητών. Αυτό έγινε για να αναδειχθεί ο τύπος/είδος των ιδεών τόσο των εκπαιδευτικών, όσο και των μαθητών/ριων, αλλά και οι κατηγορίες τους, καθώς επίσης και η συχνότητα εμφάνισης τους στο δείγμα. Συνοπτικά παρατηρήθηκε ότι οι εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται την έννοια της αειφορικής διατροφής και ότι οι μαθητές συνδέουν την έννοια της αειφορικής διατροφής με την διατροφή και το περιβάλλον._____________________________________________________________________________________________________________The object of the research is to investigate the perceptions of both teachers and compulsory education students about sustainable nutrition. More specifically, the aim is to record the perceptions and ideas of teachers and students on issues such as healthy eating, the life cycle of food, the environmental effects of food, overconsumption and waste of food. A questionnaire of closed and open questions was used to record the teachers' opinions, while a specially designed questionnaire was used to record the students' ideas. The analysis of the data was done quantitatively in the case of teachers and qualitatively in the case of students. This was done to highlight the type of ideas of both teachers and students, as well as their categories, as well as their frequency of occurrence in the sample. In summary, it was observed that teachers understand the concept of sustainable food and that students connect the concept of sustainable food with nutrition and the environment.