Η καλλιέργεια του αραβόσιτου στην Δυτική Μακεδονία: συνθήκες, προβλήματα και προοπτικές εξέλιξης του κλάδου
Abstract
Η παρούσα εργασία επιχειρεί να διερευνήσει ολιστικά την καλλιέργεια του αραβόσιτου, μέσω βιβλιογραφικής ανασκόπησης, εστιάζοντας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Αναφέρονται ενδελεχώς οι βασικοί τύποι του φυτού καθώς επίσης και τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά, δεδομένης της υψηλής ετερογένειας των φαινοτύπων του.
Ειδικότερα, δίνεται έμφαση στους παραγωγικούς κινδύνους και τα αναδυόμενα προβλήματα της καλλιέργειας, ενώ ταυτόχρονα υποδηλώνονται οι μέθοδοι αντιμετώπισης, και οι τεχνικές εξασφάλισης απόδοσης. Καταληκτικά, επισημαίνονται σύγχρονες και ρηξικέλευθες γεωργικές στρατηγικές (προετοιμασίας εδάφους, φυτέματος, άρδευσης, συγκομιδής, αποθήκευσης), θέτοντας νέους όρους παραγωγής, και δημιουργώντας έναν κλάδο πολυεπίπεδα εξελισσόμενο.
Οι πληροφορίες συλλέχθηκαν από γεωπόνους της περιοχής και από βιβλιογραφικά τεκμηριωμένα επιστημονικά άρθρα. Χρησιμοποιήθηκαν στατιστικά στοιχεία από γεωτεχνικά-μελετητικά γραφεία, την Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), και από την Ελληνική Υπηρεσία Στατιστικών Μελετών (ΕΛΣΤΑΤ) για την βέλτιστη κατανόηση του θέματος.
Η εν λόγω εργασία μπορεί να συνεισφέρει πολλαπλά στην ενίσχυση γνώσεων για την καλλιέργεια του αραβόσιτου στην Δυτική Μακεδονία, καθώς αναφέρονται εκτενώς τόσο τα προβλήματα φυτοπροστασίας, όσο και οι ανερχόμενες μέθοδοι αντιμετώπισης. Εν κατακλείδι, θα γίνει μια σημαντική ανάλυση στον συγκεκριμένο τομέα, όπου ειδικά στην Δυτική Μακεδονία δεν έχει γίνει καμία παρελθοντική έρευνα.
This thesis attempts to holistically investigate the cultivation of maize, through a literature review, focusing on the region of Western Macedonia. The main types of the plant are thoroughly mentioned as well as its morphological characteristics, given the high heterogeneity of its phenotypes.
In particular, emphasis is placed on the production risks and emerging problems of cultivation, while at the same time the treatment methods and yield assurance techniques are indicated. Finally, modern and ground-breaking agricultural strategies (soil preparation, planting, irrigation, harvesting, storage) are highlighted, setting new production conditions, and creating a multi-level evolving industry.
The information was collected from local agronomists and from bibliographically documented scientific articles. Statistical data from geotechnical-research offices, the International Food and Agriculture Organization (FAO), and the Hellenic Statistical Research Service (ELSTAT) were used for an optimal understanding of the issue.
This work will contribute manifold to the strengthening of knowledge about the cultivation of maize in Western Macedonia, as both plant protection problems and the emerging coping methods are extensively mentioned. In conclusion, a detailed analysis will be presented in the specific field, where, especially in Western Macedonia, no past research has been done.