Μελέτη ποιοτικών χαρακτηριστικών ανθόμελων που συλλέγονται στην περιοχή του ολύμπου
Abstract
Στην παρούσα εργασία μελετήθηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ανθόμελων που παράγονται στην περιοχή του Ολύμπου. Πολλά είδη ανθόμελου παράγονται στην περιοχή του Ολύμπου, χάρη στη μεγάλη ποικιλία χλωρίδας που περιλαμβάνει. Σήμερα, πραγματοποιούνται πολλές έρευνες για να εκτιμηθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μελιού του Ολύμπου, καθώς αυτό φαίνεται να έχει πολύ μεγάλη θρεπτική αξία και άλλες ευεργετικές ιδιότητες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγματα ανθόμελων από περιοχές του Ολύμπου και μετρήθηκαν στο εργαστήριο τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, έπειτα από θεωρητική μελέτη, πραγματοποιήθηκε έρευνα, κατά την οποία μετρήθηκαν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά από 7 δείγματα μελιού και, πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης διάθλασης, η υγρασία, η περιεκτικότητα σε σάκχαρα, η ενεργός και η ολική οξύτητα, η ηλεκτρική αγωγιμότητα και η υδροξυ-μέθυλο-φουρφουράλη. Το ανθόμελο προέρχεται από το νέκταρ διάφορων λουλουδιών. Με βάση τις μετρήσεις, σε γενικές γραμμές, τα μέλια που εξετάστηκαν πληρούν τις προϋποθέσεις της ελληνικής νομοθεσίας και είναι καλής ποιότητας, ωστόσο, κάποια από τα χαρακτηριστικά τους υπερβαίνουν τις επιτρεπτές τιμές.
In this work, the quality characteristics of the flower honeys (anthome honeys) produced in the Olympus region were studied. Many types of flower honey (anthome honey) are produced in the Olympus area, thanks to the wide variety of flora it includes. Today, much research is being done to assess the quality characteristics of Olympus honey, as it appears to have very high nutritional value and other beneficial properties. The research was carried out on samples of flower honey (anthome honey) from areas of Olympus and their quality characteristics were measured in the laboratory. In this context, after a theoretical study, research was carried out, in which specific quality characteristics were measured from 7 honey samples and, more specifically, the refractive index, moisture, sugar content, active and total acidity, the electrical conductivity and hydroxyl - methyl - furfural. Flower honey (anthome honey) comes from the nectar of various flowers. Based on the measurements, in general, the examined honeys meet the requirements of the Greek legislation and are of good quality, however, some of their characteristics exceed the permissible values.