Η παραγωγή του κρασιού στον Άγιο Παντελεήμονα Φλώρινας που προέρχεται από αμπελώνες που αρδεύονται
Abstract
Το έδαφος και το κλίμα της περιοχής είναι βασικά στοιχεία για ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα όπου ο άνθρωπος ζει με σεβασμό για χιλιάδες χρόνια παράγοντας τα ονομαστά κρασιά του Αγίου Παντελεήμονα και της ευρύτερης περιοχής του Αμυνταίου. Την δεκαετία του 70 έγιναν πολλές διορθωτικές αλλαγές στην καλλιέργεια των αμπελιών και στην οινοποίηση όπου αυτή την περίοδο αναγνωρίστηκε στην περιοχή η παραγωγή κρασιών από την ποικιλία ξινόμαυρο με την ένδειξη ¨Ονομασία Προελεύσεις Ανώτατης Ποιότητας ¨ ( Ο.Π.Α.Π ) . Η παράθεση των στοιχειών του εδάφους και του κλίματος βοηθά στην κατανόηση τις καταλληλόλητας που διαθέτει η περιοχή για την καλλιέργεια αμπελιού. Στις επόμενες ενότητες αναφέρονται οι καλλιεργητικές τεχνικές και οι αρδεύσεις που απαιτούνται στο αμπέλι από την εγκατάσταση του ως και την παραγωγή για την επίτευξη ποιοτικών προϊόντων .
The soil and climate of the area are key elements for a special ecosystem where man has lived with respect for thousands of years producing the famous wines of Agios Panteleimon and the wider region of Amyntaio . In the 1970s, many corrective changes were made in the cultivation of vines and in winemaking , where during this period the production of wines from the xinomavro variety was recognized in the region with the designation of Origin of superior Quality (O.P.A.P) . Listing the elements of the soil and climate helps to understand the suitability of the area for the cultivation of grapes . In the following sections , the cultivation techniques and the irrigations required in the vineyard from its installation to production are mentioned in order to achieve quality products .