Το πρόβατο της φυλής Χίου
Abstract
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία γίνεται εκτενής περιγραφή του προβάτου φυλής Χίου. Στο πρώτοκεφάλαιο γίνεται μία γενική αναφορά στην φυλή. Αναλυτικά, γίνεται ιστορική ανασκόπηση, κατηγοριοποίηση των φυλών των προβάτων βάσει της βελτιστοποίησης της παραγωγικότητας και της οικονομικής απόδοσης, διερεύνηση και ανάλυση των φυλών προβάτων όσον αφορά την παγκόσμια και τοπική προοπτική και γίνονται αναφορές στην αιγοπροβατοτροφία στην Ευρώπη και παγκοσμίως, την Ελλάδα και την Θεσσαλία. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφονται τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του προβάτου της φυλής Χίου, τα χαρακτηριστικά που αφορούν την παραγωγή και αναπαραγωγή των προβάτων, ο χρωματισμός και η ποιότητα του μαλλιού της φυλής Χίου, τα διακριτικά χαρακτηριστικά των προβάτων της φυλής (κέρατα, κεφάλι και άκρα), η συχνότητα και οι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες της πολυδυμίας της φυλής, καθώς και η γαλακτοπαραγωγική ικανότητα των προβάτων της συγκεκριμένης φυλής και οι παράγοντες από τους οποίους επηρεάζεται. Στο τρίτο κεφάλαιο αναφέρονται οι ασθένειες των προβάτων και τέλος, στο τελευταίο κεφάλαιο αναφέρεται η γενετική βελτίωση του προβάτου της φυλής Χίου.
In this thesis there is an extensive description of the Chios breed sheep. In the first chapter a general reference is made to the race. In detail, a historical review is made, categorization of sheep breeds based on the optimization of productivity and economic performance, investigation and analysis of sheep breeds from a global and local perspective and references are made to sheep and goat farming in Europe and worldwide, Greece and Thessaly. The second chapter describes the morphological characteristics of the sheep of the Chios breed, the characteristics related to the production and reproduction of the sheep, the color and quality of the wool of the Chios breed, the distinguishing characteristics of the sheep of the breed (horns, head and limbs), the frequency and genetic and environmental factors of polytwins of the breed, as well as the milk production capacity of the sheep of the specific breed and the factors by which it is affected. In the third chapter the diseases of the sheep are mentioned and finally, in the last chapter the genetic improvement of the sheep of the Chios breed is mentioned.