Η εξέλιξη του καφέ από την καλλιέργεια και την επεξεργασία στην παραγωγή και η επίδρασή του στην σύγχρονη οικονομία
Abstract
Ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο ευρέως καταναλώσιμα ροφήματα παγκοσμίως, σχεδόν κάθε χώρα έχει τον δικό της τρόπο παρασκευής και κατανάλωσης του συγκεκριμένου ροφήματος. Το ρόφημα, παρασκευάζεται από την επεξεργασία των κόκκων του φυτού Coffea sp. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες του φυτού που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία του ροφήματος, η κάθε ποικιλία έχει τα δικά της οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση και άρωμα). Οι πιο γνωστές ποικιλίες είναι η Coffea arabica, δηλαδή η γνωστή ως ποικιλία αράμπικα η οποία είναι λιγότερο αρωματική και με πιο ήπια γεύση και η Coffea canephora ευρέως διαδεδομένη ως ρομπούστα με πιο έντονη γεύση πιο πικρή και λιγότερο αρωματική και έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Ο καφές είναι τόσο δημοφιλές ρόφημα, όχι μόνο για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του αλλά και λόγω του αισθήματος διέγερσης που προκαλεί.
Οι οικονομικές επιπτώσεις του καφέ στην παγκόσμια οικονομία οφείλονται τόσο στην αγορά του φρέσκου καρπού για τις χώρες παραγωγής τους, στην επεξεργασία σε εργοστάσια κυρίως της Ευρώπης, αλλά και στην μεταπώληση του ροφήματος του καφέ, από διάφορα καταστήματα εστίασης που εδρεύουν σε όλες τις χώρες, όπως και στην Ελλάδα. Η επίδραση του καφέ επεκτείνεται και στην τοπική οικονομία, απασχολώντας ανθρώπους σε όλα τα στάδια, συγκομιδής και επεξεργασίας και μεταπώλησης παρέχοντας θέσεις εργασίας σε εκατομμύρια αγρότες, ειδικά στις υπό ανάπτυξη χώρες που πολλές οικογένειες εξαρτώνται αποκλειστικά από την καλλιέργεια καφέ. Ενώ στις αναπτυγμένες χώρες όλη η βιομηχανία του καφέ που περιλαμβάνει καφεκοπτεία, αλυσίδες καφετεριών και λιανοπωλητές συμβάλλοντας σημαντικά στην δημιουργία θέσεων εργασίας. Περιληπτικά ο καφές είναι ζωτικός για πολλές οικονομίες και κοινωνίες προσφέροντας ευκαιρίες.
Στην παρούσα διπλωματική διατριβή ερευνάται η εξέλιξη του καφέ σε όλα τα στάδια παραγωγής του και η επίδραση του στην οικονομία. Στο πλαίσιο της έρευνα, πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας οι οποίες συσχετίζονται με τα στάδια παραγωγής και της επεξεργασίας του καφέ, καθώς και οι οικονομικές επιπτώσεις που προσδίδει στις οικονομίες των σημαντικότερων χωρών παραγωγής και κατανάλωσης του συγκεκριμένου προϊόντος. Θα παρουσιαστεί η εξέλιξη του καφέ ανά τα χρονιά τόσο στις καλλιεργητικές απαιτήσεις, τα στάδια επεξεργασίας, τους τρόπους καταναλώσεις, όσο και της οικονομικής συνεισφοράς σε χώρες και περιοχές που είτε καταναλώνουν είτε παράγουν σημαντικές ποσότητες καφέ.
Coffee is one of the most widely consumed beverages in the world, almost every country has its own way of preparing and consuming this beverage. The beverage is made by processing the beans of the plant Coffea sp. There are several varieties of the plant used to create the beverage, each variety having its own organoleptic characteristics (taste and aroma). The most popular varieties are Coffea arabica, known as the arabica variety which is less aromatic and has a softer taste (than robusta) and Coffea canephora widely known as robousta which has a more intense taste, more bitter and less aromatic and has a higher caffeine content. Coffee is such a popular beverage, not only for its organoleptic characteristics but also because of the feeling of stimulation it produces.
The economic impact of coffee on the global economy is due to the purchase of the fresh fruit for the producing countries, the processing in factories mainly in Europe, but also to the resale of the coffee beverage by various catering outlets located in all countries, as in Greece. The impact of coffee also extends to the local economy, employing people at all stages of harvesting, processing and resale, providing jobs for millions of farmers, especially in developing countries where many families depend solely on coffee cultivation. While in developed countries the entire coffee industry including coffee roasters, coffee chains and retailers contribute significantly to job creation. In summary, coffee is vital to many economies and societies, providing opportunities.
In this thesis the evolution of coffee in all stages of its production and its impact on the economy is investigated. As part of the research, a review of literature was conducted which correlate with the stages of production and processing of coffee, as well as the economic impact it adds to the economies of the major countries producing and consuming this product. The evolution of coffee over the years in terms of both cultivation requirements, processing stages, consumption patterns and economic contribution in countries and regions that either consume or produce significant quantities of coffee will be presented.