Αγροκομικά χαρακτηριστικά επιλεγμένων υλικών σίκαλης (Secale cereale L) προερχόμενων από παραδοσιακό πληθυσμό
Abstract
Στο θεωρητικό περιεχόμενο της εργασίας γίνεται λόγος στην καταγωγή των σιτηρών και στη γενική περιγραφή τους. Η προσοχή εστιάζει κυρίως στην σίκαλη και αναφέρονται οι χρήσεις της, η καλλιέργειά της, τα μορφολογικά της χαρακτηριστικά και η διαδικασία αύξησης και ανάπτυξή της. Επιπροσθέτως, αναλύονται η αντοχή και η αποδοτικότητα, αλλά και οι εχθροί και ασθένειες που προσβάλλουν την καλλιέργεια της.
Ως προς το πειραματικό μέρος της πτυχιακής μας διεξήχθη στο αγρόκτημα του γεωπονικού που πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας. Στόχος της εργασίας είναι η αξιολόγηση των αγροκομικών χαρακτηριστικών επιλεγμένων υλικών σίκαλης προερχόμενων από παραδοσιακό πληθυσμό σίκαλης με καταγωγή από τη Βεύη Φλώρινας. Το πειραματικό σχέδιο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το πλήρως τυχαιοποιημένο σχέδιο (Randomized Complete Design RCBD15) με 2 επαναλήψεις. Το φυτικό υλικό αποτελούνταν από 10 υψηλό-αποδοτικούς και 3 χαμηλό-αποδοτικούς γενοτύπους σίκαλης (Secale cereale L.), οι οποίοι επιλέχθηκαν την προηγούμενη χρονιά εφαρμόζοντας την επαναλαμβανόμενη κυψελωτή μεθοδολογία. Από την αξιολόγηση των υψηλό-αποδοτικών και χαμηλό-αποδοτικών επιλογών σίκαλης Βεύης σε συνθήκες πυκνής σποράς διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ανταπόκριση στην επιλογή καθώς οι υψηλό-αποδοτικοί γενότυποι απέδωσαν περισσότερο από τους χαμηλό-αποδοτικούς. Επιπλέον παρατηρήθηκε ότι ο αρχικός πληθυσμός είναι προσαρμοσμένος στις ιδιαίτερες κλιματικές και εδαφικές συνθήκες της περιοχής, καθώς δεν διέφερε σημαντικά ως προς την απόδοση σε σπόρο από την εμπορική ποικιλία.
The theoretical content of this paper deals with the origin of grains and their general description. The focus is mainly on rye (Secale cereale L.) and its uses, its cultivation, its morphological characteristics and the process of growth and development are also mentioned. In addition, resistance and efficiency are analyzed, as well as the enemies and diseases that attack its cultivation.
As for the experimental part of our thesis, it was conducted on the farm of the Agricultural University of Western Macedonia. The aim of the project was to evaluate the agronomic characteristics of selected rye materials derived from a traditional rye population originating from Vevi Florina. The experimental design used was the completely randomized design (Randomized Complete Design RCBD15) with 2 replications. The plant material consisted of 10 high-yielding and 3 low-yielding genotypes of rye, which were selected the previous year applying the repeated cell methodology From the evaluation of high-yielding and low-yielding rye selections under dense seeding conditions, it was found that there is a response to selection as the high-yielding genotypes yielded more than the low-yielding ones. In addition, it was observed that the original population is adapted to the particular climatic and soil conditions of the region, as it did not differ significantly in terms of seed yield from the commercial variety.